Rusia revine în forţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kremlinul face din nou concurenţă Casei Albe în Asia şi Orientul Mijlociu. În paralel, Rusia îşi recapătă influenţa chiar în Africa sau America de Sud Moscova mizează pe

Kremlinul face din nou concurenţă Casei Albe în Asia şi Orientul Mijlociu.
În paralel, Rusia îşi recapătă influenţa chiar în Africa sau America de Sud

Moscova mizează pe multipolarism, tot mai departe. Are cooperări militare simetrice cu rivalele India şi China. În Asia Centrală se ajuta de China împotriva UE, NATO şi SUA, dar se opune şi influenţei prea mari a Chinei în regiune. Tot pe livrările de armament se bazează şi relaţia cu Venezuela sau Iranul. În plan civil, Gazprom va deveni cea
mai mare companie de gaz-petrol din lume.

Doar 50 de ruşi au participat la adunarea mărimilor politicii şi afacerilor de la Davos. Dar veneau dintr-o ţară care deţine o mare parte din rezervele de hidrocarburi ale lumii şi controlează, din nou, multe alte părţi. Liderii ruşi au avut misiunea de a impune ideea unei Rusii în rapidă revenire economică şi de a convinge pe toată lumea că asta nu e atât de rău pe câte se speculează. Oricum, "nu încercăm să facem pe nimeni să iubească Rusia, doar să nu rănească Rusia", a explicat Dimitri Medvedev, unul dintre presupuşii succesori ai ţarului Putin. Iar acţiunile în forţă ale Gazprom în Ucraina sau Belarus nu sunt decât încercări, liberale, de a aduce preţul livrărilor ruseşti la nivelurile internaţionale. La întoarcere îi aştepta noua lege rusă a investiţiilor străine, care clarifică controlul companiilor de stat, afiliate Kremlinului, asupra resurselor naturale şi celor mai importante industrii - capitalul străin se poate asocia la proiecte, în limita a 49%.

Moscova multipolară

La fel de proaspete sunt şi sentinţele de politică externă citite de Serghei Lavrov. Globalizarea potenţialurilor şi provocărilor devaluaeză trecutele alianţe bazate pe afinităţi ideologice şi culturale. Recursul unilateral la forţă amplifică insecuritatea. Lipsa unei viziuni clare asupra lumii viitorului "este cauzată mai ales de slăbiciunea Rusiei de după căderea URSS". Logic, "consolidarea Rusiei este un catalizator pentru schimbări pozitive". "Nicio problemă internaţională, mică sau mare, nu mai poate fi rezolvată fără Rusia sau împotriva intereselor sale". În 2000, preşedintele Putin a ales corect, pragmatismul şi diplomaţia multivectorială. Rusia are acum "un dialog constructiv şi o cooperare echitabilă cu toate statele, fără excepţii". Kremlinul a stabilit parteneriate strategice cu statele din CSI sau G8, China, India, Brazilia sau Egipt. "Politica externă de independenţă este un imperativ implicit" - a emis Lavrov. "Nu orice stat îşi poate permite asta în lumea modernă, globalizată. Dar pentru noi este un subiect-cheie, o chestiune de suveranitate. Această ţară sau politica sa externă nu poate fi controlată din exterior. Nu încercăm să facem pe plac nimănui, acţionăm doar după clarele noastre interese pragmatice." Punct.

Competiţia pentru India

Preşedintele Bush a susţinut cu îndârjire şi îndelung trecerea prin Senat şi Congres a unei serii de noi acorduri ale Washingtonului cu New Delhi în domeniul cooperării nucleare civile. SUA au nevoie de un parteneriat al Indiei, democratice şi parţial musulmane, în coasta unei Chine tot mai interesată de dominarea Asiei. India are aceeaşi nevoie de parteneri strategici, în regiune şi în lume.

Cu Rusia a fost mai simplu. În doar două zile, preşedintele Putin a adus la zi vechea prietenie ruso-indiană din timpul Războiului Rece - anume de când Nixon şi Mao încălzeau relaţiile sino-americane. La defilarea din New Delhi, preşedintele Putin a urmărit evoluţia unui întreg arsenal rusesc şi sovietic. Peste 90% din avioanele militare ale Indiei vin din Rusia. Mai mult, cele două state au colaborat la construirea rachetei de croazieră supersonice Brahmos, pentru uz domestic şi export. Iar acum au decis să construiască împreună un rival al avionului de a cincea generaţie F-35, realizat de SUA şi Marea Britanie. În următorul cincinal, India va cumpăra armament rusesc în valoare de circa 10 miliarde de dolari.

În context, Rusia şi-a făcut o prioritate din alimentarea cu energie a Indiei - care importă 70% din necesar. Ca urmare, ruşii vor construi încă patru reactoare nucleare pentru indieni, iar capitalul indian a fost acceptat şi la exploatarea vastelor zăcăminte de petrol şi gaz ruseşti Sakhalin-3 şi Vankor. India are deja 20% din acţiunile câmpurilor Sakhalin-1, de unde se extrag 2,4 milioane de tone de ţiţei pe an.

Energia poate transforma natura relaţiilor noastre economice
Manmohan Singh

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite