Rusia spune "pas" politicii româneşti la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Participarea la euroregiunea Marea Neagră este prematură pentru Rusia. Aceasta este declaraţia reprezentantului Ministerului de Externe de la Moscova, Vladimir Lebedev, prezent la lansarea

Participarea la euroregiunea Marea Neagră este prematură pentru Rusia. Aceasta este declaraţia reprezentantului Ministerului de Externe de la Moscova, Vladimir Lebedev, prezent la lansarea proiectului, la Mamaia.
Reprezentanţii Rusiei nu au participat la pregătirea proiectului, a reproşat Lebedev preşedinţiei române a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei. "E adevărat însă că România a făcut multe în scurt timp la Consiliul Europei (n.a.), a adăugat reprezentantul MAE rus. "Pentru moment vorbim despre idei frumoase, interesante", a spus Lebedev. "Cred că este însă prematur pentru autorităţile ruse să-şi asume această răspundere", a declarat acesta, precizând că au existat multe iniţiative de-a lungul timpului cu privire la această zonă, care au rămas la nivel de intenţie. Lebedev a accentuat faptul că Rusia nu trebuie să se grăbească şi că trebuie să ia în calcul şi punctele slabe ale proiectului, fără a preciza însă care sunt acestea. Reprezentantul guvernului rus a atras atenţia Consiliului Europei că proiectul euroregiunii Marea Neagră se suprapune cu alte programe deja funcţionale în zonă. "Participarea la euroregiune nu este obligatorie, aici este vorba despre voluntariat", a declarat Giovani di Stasi, preşedintele Congresului puterilor locale şi regionale. Unul dintre iniţiatorii euroregiunii Adriatice, Doric Miljenko, singurul care a aplaudat discursul lui Lebedev, a spus că guvernul de la Moscova nu trebuie să oprească implicarea regiunilor ruse în acest proiect. şi ministrul de externe român, Mihai Răzvan Ungureanu, a subliniat că proiectul se referă la cooperarea între autorităţile locale din zona "bântuită uneori de temeri şi frustrări". Ungureanu a admis că este vorba despre un proiect "vizionar", dar o viziune pragmatică asupra nevoilor fiecărui cetăţean, iar euroregiunea va genera respect reciproc şi implicare printre statele participante la proiect, fie ele membre UE sau nu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite