Rusia îşi îndreaptă rachetele către Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iurii Baluevski, şeful Marelui Stat Major al Forţelor Armate ale Rusiei, citat de RIA Novosti, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă că "Rusia nu are de gând să lupte cu NATO",

Iurii Baluevski, şeful Marelui Stat Major al Forţelor Armate ale Rusiei, citat de RIA Novosti, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă că "Rusia nu are de gând să lupte cu NATO", întrucât paritatea strategică, determinată, în percepţia rusească, în numărul de tancuri şi rachete "a devenit de domeniul trecutului".
Rusia, a precizat acesta, "are şi va avea forţe stategice de descurajare, care pot să bage minţile în cap oricui care va hotărî să verifice trăinicia frontierelor noastre". Baluevski a subliniat totodată că, pentru a obţine paritatea numerică în avioane şi rachete, Rusia "nu are de gând să strângă cureaua". La rândul său, ministrul rus al apărării, Serghei Ivanov, a subliniat recent că una dintre priorităţile forţelor armate ruseşti este menţinerea forţelor nucleare la un nivel care să asigure "descurajarea garantată în faţa declanşării unei agresiuni împotriva Rusiei şi a aliaţilor acesteia", amintind că ţara sa are dreptul la folosirea unor lovituri preventive, exceptând arma nucleară, în cazul unor semnale clare privind o ameninţare la adresa sa. Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a declarat, pentru revista americană "Time", că discuţiile despre loviturile preventive, ignorarea angajamentelor internaţionale şi a hotărârilor Consiliului de Securitate al ONU "duc spre o noapte întunecată". Acesta a fost de părere că "unele personalităţi" îl pot orienta pe preşedintele Bush "într-o direcţie greşită". După prăbuşirea sistemului comunist şi desfiinţarea Pactului de la Varşovia, se părea că lumea nu se va mai întoarce la anii "războiului rece". Odată cu extinderea NATO spre estul Europei, apariţia bazelor americane în zone aflate cândva în spaţiul de influenţă al Uniunii Sovietice, s-au adâncit însă şi ameninţările, deschise sau voalate, în raporturile dintre state. Pe acest fundal, Rusia încearcă un nou deficit de securitate, ca urmare a reducerii drastice a regimurilor potenţial aliate, atât în Europa, cât şi în Asia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite