Rusia încearcă să scoată Hamas din izolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

procesului de reglementare a conflictului palestiniano-israelian. Surse ale Administraţiei de la Kremlin au declarat că un loc important în dialogul de la Soci este rezervat problemelor acordării

procesului de reglementare a conflictului palestiniano-israelian. Surse ale Administraţiei de la Kremlin au declarat că un loc important în dialogul de la Soci este rezervat problemelor acordării sprijinului necesar poporului palestinian, în vederea soluţionării problemelor umanitare şi sociale grave în care se află. Cabinetul format de mişcarea radicală Hamas, ieşită învingătoare în urma alegerilor din ianuarie, a fost supus unei izolări internaţionale din cauza refuzului de a recunoaşte statul Israel. Rusia a fost singura ţară care a acceptat să poarte un dialog cu această mişcare, invitând la Moscova principalii săi lideri. De asemenea, Rusia, spre deosebire de ceilalţi membri ai "cvartetului", în primul rând SUA, a acordat deja un ajutor umanitar în valoare de 10 milioane de dolari Autorităţii Palestiniene.

Hamas pare dispusă să recunoască Israelul
Comentariile apărute în mass-media din Rusia lasă să se înţeleagă că Moscova a reuşit să-i convingă pe liderii Hamas să accepte unele concesii. O sursă informată din cadrul Autorităţii Palestiniene, citată de cotidianul "Nezavisimaia gazeta", a afirmat că, în prezent, Hamas ar fi gata să accepte existenţa statului Israel. Esenţa iniţiativei ruseşti se reduce la o singură frază: guvernul Autorităţii Palestiniene va sprijini "crearea Statului Palestinian paralel cu Israelul", şi nu "alături de Israel", aşa cum figurează în planul de pace "Foaia de parcurs", ce are ca autor "cvartetul".

Viitorul depinde de poziţia palestinienilor
Aşa cum remarca un comentator în cotidianul "Rossiiskaia gazeta", cheia soluţionării conflictului din Orientul Mijlociu se află în mâinile Autorităţii Palestiniene. Atât timp cât aceasta nu-şi va clarifica propriile contradicţii, "nu va fi posibil niciun dialog între părţile aflate în conflict şi mediatori" şi nu se va putea aştepta nicio modificare a poziţiei Israelului şi Occidentului. În acest sens, se spera că întâlnirea programată luni seara între principalele forţe politice palestiniene va examina tocmai aceste probleme spinoase.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite