Rusia nu doreşte ca G8 să devină o adunătură de "motani îmbuibaţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, la Kremlin, preşedintele Putin a avut întâlnirea tradiţională anuală, a cincea de la instalarea sa în funcţie, la care au participat aproape o mie de ziarişti ruşi şi străini. În

Ieri, la Kremlin, preşedintele Putin a avut întâlnirea tradiţională anuală, a cincea de la instalarea sa în funcţie, la care au participat aproape o mie de ziarişti ruşi şi străini. În practica politică rusească, întâlnirea echivalează cu mesajul preşedintelui american despre starea uniunii. Pe parcursul conferinţei, care a durat 3 ore şi 26 de minute, Vladimir Putin a răspuns la peste 60 de întrebări referitoare la politica internă şi externă a Rusiei.
Putin a precizat că pe ordinea de zi a viitorului summit al G8 vor figura temele securităţii energetice, lupta împotriva bolilor infecţioase şi învăţământul. Preşedintele rus nu s-a abţinut să nu răspundă celor care nu văd cu ochi buni participarea Rusiei la activitatea acestui club. "Nimeni din liderii grupului G8 nu este împotriva participării Rusiei în acest cerc, a declarat Putin. Nimeni nu doreşte ca G8 să se transforme într-o adunătură de motani îmbuibaţi".
Putin cheamă Hamas la dialog cu comunitatea internaţională
Vladimir Putin a considerat că victoria Hamas la recentele alegeri parlamentare din Palestina reprezintă "o mare lovitură" dată eforturilor americane în Orientul Mijlociu. A ţinut însă să precizeze că Rusia nu a calificat niciodată Hamas drept o organizaţie teroristă, ceea ce nu înseamnă că acceptă toate declaraţiile făcute de aceasta. A îndemnat, totodată, organizaţia palestiniană să se abţină de la declaraţii extremiste la adresa Israelului şi să-şi pună în ordine relaţiile cu comunitatea internaţională. În opinia şefului statului rus, indiferent de victoria Hamas, renunţarea la ajutorarea poporului palestinian este o opţiune greşită "în orice situaţie".
Putin a reafirmat disponibilitatea Rusiei de a crea pe teritoriul său o reţea de centre de îmbogăţire a uraniului, inclusiv pentru Iran, asigurând accesul la acestea al tuturor celor care doresc să dezvolte energetica nucleară în scopuri paşnice, asigurând securitatea globală.
Arma energetică nu este agreată
Referindu-se la problemele apărute în ultima vreme în raporturile cu unele din fostele republici sovietice privind livrările de gaze naturale, Putin a calificat ca nefondate învinuirile privind folosirea resurselor energetice pentru atingerea unor scopuri politice, precizând că este vorba doar de trecerea la formarea preţurilor pe baza pieţei.
şeful statului a menţionat că Rusia nu va renunţa să ceară Ucrainei să plătească preţul gazelor prelevate ilegal din gazoductul care alimentează statele Europei Occidentale.
Cu toate acestea, Putin nu a explicat de ce preţurile la gaze variază atât de mult pe tot cuprinsul fostei URSS. Spre exemplu, Belarus plăteşte 40 de dolari pentru mia de metri cubi. Referindu-se la recentul incident în care au fost implicate serviciile de informaţii britanice, Putin a declarat că nu doreşte ca acesta să altereze relaţiile de parteneriat cu Marea Britanie.
moscova agreează doar criticile constructive
Preşedintele Putin a considerat criticile la adresa ţării sale prezente în mass-media internaţionale ca utile. El a subliniat însă că trebuie făcută o distincţie între analiza şi critica binevoitoare, care doresc o Rusie stabilă, participantă cu drepturi egale la viaţa internaţională, şi cele ale "sovietologilor abonaţi din secolul trecut", care nu înţeleg ce se întâmplă în lumea aflată în schimbare.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite