În Rusia activează peste 50.000 de neonazişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia se confruntă în ultimele zile cu un val de extremism fără precedent. O studentă de origine senegaleză, cu mamă rusoaică, a fost împuşcată mortal în centrul Sankt Petersburgului, ziua

Rusia se confruntă în ultimele zile cu un val de extremism fără precedent. O studentă de origine senegaleză, cu mamă rusoaică, a fost împuşcată mortal în centrul Sankt Petersburgului, ziua în amiaza mare. Semnale înfricoşătoare vin din toate regiunile Rusiei, unde se estimează că activează peste 50.000 de neonazişti.
"Dacă tineretul nu are preocupări în Rusia, dacă nu este implicat în viaţa politică şi nu se poate realiza în propria ţară, este normal ca xenofobia să ia amploare", a declarat pentru "Deutsche Welle", Emil Pain, preşedintele Institutului de cercetare a extremismului al Academiei ruse de ştiinţe. Creşterea fenomenelor extremiste în Rusia a determinat autorităţile să se gândească la luarea unor măsuri menite să prevină extinderea acestui fenomen periculos. În cadrul unei şedinţe recente de guvern a fost luată în discuţie propunerea de modificare a Codului Penal, în sensul înăspririi pedepselor pentru delicte săvârşite pe fondul "urii şi vrajbei ideologice, politice, naţionale, de rasă şi religioase". Cu acelaşi prilej a fost hotărâtă şi introducerea unor modificări în Codul administrativ, care să stabilească răspunderea pentru "confecţionarea, vânzarea şi dobândirea în scopul vânzării a unor simboluri naziste.

Cecenii, primii pe lista indezirabililor
Un raport al Ministerului rus de Interne constată intensificarea activităţii unor organizaţii şi mişcări de tineret cu orientare extremistă, extinderea structurilor şi celulelor acestora în diferite regiuni ale ţării, de natură să creeze "un pericol serios la adresa ordinii publice şi legalităţii". Potrivit datelor publicate de Biroul pentru drepturile omului din Moscova, în Federaţia Rusă, numai în anul 2004 au avut loc 44 de crime, iar în anul 2005 şi 2006, numărul persoanelor ucise şi rănite pe fond naţional a continuat să crească.
Sondajele efectuate indică faptul că, din rândul naţiunilor şi popoarelor indezirabile, pe primul loc se află cecenii cu 14,8 la sută, urmaţi de azeri, armeni, romi şi evrei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite