Rusia şi Ucraina, în prag de "război rece"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După "războiul gazelor", tensiunea între Kiev şi Moscova a crescut şi mai mult în urma recentului apel al Dumei de Stat a Rusiei, adresat Radei Supreme a Ucrainei. Acesta exprimă "atitudinea

După "războiul gazelor", tensiunea între Kiev şi Moscova a crescut şi mai mult în urma recentului apel al Dumei de Stat a Rusiei, adresat Radei Supreme a Ucrainei.
Acesta exprimă "atitudinea extrem de negativă" a Moscovei faţă de intenţia Ucrainei de a adera la NATO, considerată un pas cu "consecinţe extrem de negative" asupra raporturilor bilaterale. Demonstraţiile anti-NATO din Crimeea i-au determinat pe deputaţii ruşi să constate cu îngrijorare că în evoluţia evenimentelor din peninsulă, locuită de o majoritate rusofonă, a apărut o "cotitură periculoasă" de natură să ameninţe relaţiile bilaterale ale celor două state. Reacţia Kievului nu s-a lăsat aşteptată. Ieri, un reprezentant al partidului proprezidenţial "Ucraina noastră" a calificat apelul Dumei drept "un amestec brutal în treburile interne ale Ucrainei" şi a criticat presiunea politică şi economică exercitată de Moscova. Propunerea părţii ucrainene de a se modifica statutul Mării Azov, avansată în cadrul negocierilor recente privind demarcarea frontierei dintre cele două state în această zonă, a provocat, de asemenea, iritarea Moscovei. La fel ca şi refuzul autorităţilor de la Kiev de a accepta intrarea pe teritoriul Ucrainei a unor deputaţi ruşi, calificat de MAE rus ca "un act neprietenesc grav". Analiştii politici apreciază că întâlnirea Putin-Iuşcenko, convenită recent, ar putea clarifica evoluţia viitoare a relaţiilor dintre cele două state.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite