Rus declanseaza pregatirea de artilerie inaintea congresului: Iliescu - incapabil sa reformeze PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sefii pesedisti din Transilvania si Banat au descoperit ce a spus presa mereu: partidul e greoi, prafuit si a avut de pierdut din cauza prestatiei lui Ion Iliescu

La initiativa lui Ioan Rus, presedintele PSD Cluj, sefii filialelor din Transilvania si Banat ale fostului partid de guvernamant s-au intalnit ieri, in secret, intr-una din zonele montane ale judetului. Cei 14 lideri au analizat cauzele esecului PSD in alegeri si au semnat un document numit "Reforma profunda a PSD - Un program politic pentru modernizarea social-democratiei romanesti", pe care-l vor propune, spre analiza, restului organizatiilor, cu precizarea ca dezbaterea "nu trebuie sa lase loc la interpretari de tip segregationist". Afirmand ca PSD a ramas cea mai puternica forta politica, liderii recunosc ca, la alegerile locale, "dincolo de victoria statistica, a pierdut batalia politica".
Conflictul dintre palate a erodat increderea in Guvernul Nastase
"Problema centrala a PSD nu este insa prezenta sau absenta unor persoane la conducere, ci persistenta unui imobilism structural, exemplificat de modul greoi de luare a deciziilor, supradimensionarea echipei de conducere si incapacitatea ei de a introduce corectiile necesare la timp, in ciuda avertismentelor constante primite din partea analistilor, independenti sau din interiorul partidului si opiniei publice", se arata intr-o declaratie de presa, unde se recunoaste, in premiera, existenta unui conflict intre palate. "O cauza majora a pierderii de reprezentativitate pentru partid a fost un conflict aparut uneori intre Presedintia Romaniei si Guvernul Romaniei. In mai multe situatii politice, pozitia critica a lui Ion Iliescu a fost preluata de opozitie si a dus la erodarea credibilitatii guvernului si a PSD, in ciuda rezultatelor guvernamentale pozitive cu caracter economico-social. Blocarea de catre presedintele Romaniei a unor initiative (ex. alegerilor anticipate) sau lansarea unor sintagme negative au fost disfunctionalitati de comunicare si management, elemente care duc la concluzia unei continue competitii interne la varful partidului. Aceasta competitie a constituit principala cauza a amanarii unor schimbari de lideri locali sau centrali si a unui deficit de imagine publica", se spune in document.
Greseli mari de strategie, lipsa democratiei interne
Cei 14 presedinti acuza, totodata, "inabilitatea strategica a unor decizii la varful partidului". Se spune, de exemplu, ca a existat o lipsa de transparenta si democratie interna, cu referire la alianta cu PUR si anuntarea unei formule guvernamentale cu UDMR. Desi cele doua decizii au fost contestate de filiale, "excesiva centralizare a eliminat orice dezbatere care ar fi contrazis solutiile alese la varf". Mai departe, liderii se refera la momentul de dupa alegerile locale, cand a existat o revenire in sondaje de care nu s-a profitat, din cauza "gestionarii comunicationale deficitare a publicarii rezultatelor si, mai ales, modificarii listelor prin introducerea pe locuri eligibile a unor candidati care nu au participat la competitia interna sau a unora care s-au plasat prost". "Eliminarea cvasinestatutara a vicepresedintilor partidului la Congresul PSD din august si propunerea unei noi echipe prin Biroul Coordonator a avut, din nefericire, un efect nesemnificativ sau chiar negativ, fiind privita ca o tentativa de schimbare nedusa pana la capat mai ales datorita propunerii mai multor lideri secundari, fara notorietate si care nu s-au impus in batalia politica din toamna", considera liderii.
Adrian Nastase e OK
Cu toate acestea, cei 14 au ajuns la concluzia ca "PSD nu are o problema de lider", discutia trebuind sa depaseasca "dilema Nastase sau Iliescu". Cu toate deficientele aratate, Nastase este vazut drept omul care "a adus modernizarea structurilor pana la punctul in care se afla astazi", fiind "un lider cu mare potential de polarizare politica si o mare influenta externa". De asemenea, de experienta fostului sef al statului si competenta sa politica ar trebui profitat, insa "ar fi o greseala sa asteptam ca Ion Iliescu, presedintele fondator, sa fie marele reformist". Prin urmare, "la Congres ar trebui sa ne preocupe proiectul de schimbare pentru democratizarea si descentralizarea, optimizarea relatiei de reprezentare si formalizarea unui mecanism de decizie colectiva imposibil de pus in paranteze de catre lider, indiferent care va fi acesta".
Demiterea unor sefi de filiale a dat apa la moara opozitiei
Este analizata si chestiunea demiterii unor presedinti de filiale, aici considerandu-se ca aceasta actiune "a fost de natura a sustine imaginea unei puteri care actioneaza discretionar, in cautarea unor tapi ispasitori", iar "adversarii politici au propagat ideea ca liderii PSD si mai ales cei cu functii importante in stat nu respecta nici o regula: tema partidului-stat ce actioneaza discretionar a fost una din principalele teme de atac in campania electorala". Prin urmare, cei 14 propun modificarea statutului, astfel incat sa se elimine posibilitatile de centralizare a puterii si sa se poata consulta vointa membrilor, "cresterea autonomiei de decizie a organizatiilor locale ale partidului (unele organizatii au acuzat impunerea de la centru a protocoalelor cu UDMR) crescand flexibilitatea si intarind legatura partidului cu populatia". Mai departe, noua echipa de conducere ar trebui formata din oameni respectati in partid si de societate, alesi pe principiul respectarii reprezentarii teritoriale. Aici, se considera ca se impune un program realist pentru Transilvania si recastigarea electoratului tanar din marile orase. Si, nu in ultimul rand, din comportamentul liderilor locali ar trebui eliminata practica racolarii de primari, dar si cea a constituirii de "grupuri de interese care directioneaza abuziv resursele locale".
Titus Corlatean:"Dezbaterea de la Cluj este mai avansata"
Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, considera ca documentul lansat dupa sedinta filialei clujene demonstreaza ca "partidul e viu si in interiorul sau au loc dezbateri de idei". "Sigur, la Cluj dezbaterea este mai avansata, mai structurata. Ideile lansate in document sunt utile in perspectiva congresului din februarie. Documentul reafirma necesitatea continuarii procesului de modernizare, restructurare si europenizare a PSD, proces care a fost initiat de Adrian Nastase. Sunt o serie de idei privind necesitatea generarii unor structuri de conducere functionale, a descentralizarii procesului de luare a deciziei. Este important faptul ca nu exista o problema de lider, ci se pune accentul pe rationalizarea si eficientizarea structurilor si mecanismelor PSD", a comentat Corlatean initiativa pesedistilor clujeni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite