Rupta de ape, Moldova mai are doar podul aerian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sapte vieti au fost curmate de stihie Peste 500 de sate si orase au fost maturate cu furie de suvoaie. 15.000 de case au zidurile putrede de umezeala. Peretii si acoperisurile a 313 dintre ele au

Sapte vieti au fost curmate de stihie
Peste 500 de sate si orase au fost maturate cu furie de suvoaie. 15.000 de case au zidurile putrede de umezeala. Peretii si acoperisurile a 313 dintre ele au fost carate de ape spre nicaieri. Peste 100.000 ha cultivate mai au pe ele doar mocirla. 12.000 de romani sunt refugiati in propria tara: si-au lasat in urma agoniseala de-o viata si au plecat in goana, luand cu ei doar lacrimile durerii. Altii isi asteapta izolati, cu inima stransa, salvatorii, un colt de paine si o sticla cu apa. Trotusul, Bistrita, Ramnicul, Bacaul, dar, mai ales, Siretul s-au involburat si au sters de pe harta Moldovei case si acareturi, poduri si podete, drumuri si sosele, vieti omenesti. Drumurile dintre Moldova si Ardeal sunt distruse de ape. Coridorul european 85 este, de asemenea, intrerupt in mai multe locuri. Nici caile ferate nu mai sunt practicabile. Gara din Bacau a fost inundata si liniile, sustinute de traverse, stau suspendate in aer, plutind peste albiile ad-hoc sapate de viituri. Pilonii podurilor construite de armata dupa incidentul de la Mihailesti au fost rupti de suvoaie ca niste bete de chibrit. Moldova este izolata de celelalte regiuni istorice ale Romaniei, singura comunicare facandu-se cu ajutorul avioanelor si elicopterelor.

Romania a cerut sprijin NATO
Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a primit sarcina din partea primului-ministru sa identifice liniile de ajutorare externa de care Romania poate beneficia in aceasta situatie de criza. Guvernul a contactat deja Centrul de Combatere a Dezastrelor, aflat sub tutela NATO, precum si Consiliul Europei. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe trebuie sa identifice diferite asociatii aflate sub patronajul ONU, Crucii si Semilunei Rosii si al Organizatiei Mondiale Ecologiste si de Mediu pentru a le cere ajutorul. "Vom apela la sprijinul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, ale NATO, dar si din Asia si Orientul Mijlociu. Am si primit cateva oferte concrete de sprijin din partea unor state din intreaga lume", a spus Mihai Ungureanu. Totodata, ministrul a spus ca studiaza si posibilitatea deschiderii unei linii de credit la Banca Consiliului Europei.

Jandarmii se tem ca in casele acoperite de ape sunt oameni care nu s-au refugiat din calea viiturii
Sintagma "cu catel si purcel" a capatat, de doua zile, un inteles dureros pentru cateva zeci de refugiati din Namoloasa si Nanesti, aflati in padurea de la Hanu Conachi cu ce au reusit sa salveze din calea apelor: caruta, caii, vaca, porcii, oile ori numai hainele de pe ei. Peste trei mii de persoane au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele. Doar in comuna Cosmesti au fost afectate 1.170 de case si 4 blocuri cu 80 de apartamente. Au fost evacuate 1.450 de persoane. in comuna Umbraresti, 180 de gospodarii au fost afectate de inundatii, 500 de persoane au fost evacuate. in aceeasi zona, ploile au inundat aproape o mie de hectare de padure. Neoficial, se vorbeste de doi disparuti in Ivesti; surse din cadrul jandarmeriei spun ca la Namoloasa este posibil ca o parte din cei care s-au incapatanat sa nu-si paraseasca locuintele sa nu mai fie in viata.
Pe larg in pag. actualitate

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite