Rulmentul Braşov şi-a trimis angajaţii în şomaj chiar de Ziua Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri au fost întocmite dosarele pentru 1.850 de salariaţi, care vor primi plăţi compensatorii în urma concedierii colective

După Uzina Tractorul, i-a venit rândul şi fabricii Rulmentul Braşov să-şi înceteze definitiv activitatea. Ironia sorţii a făcut ca dosarele de trimitere în şomaj pentru 1.850 de angajaţi să fie completate chiar ieri, 1 Mai.

Funcţionarii Agenţiei Judeţene pentru Oficiul Forţei de Muncă (AJOFM) Braşov nu au avut luni zi liberă, ca restul bugetarilor, ci au întocmit 1.850 de dosare de trimitere în şomaj şi venituri compensatorii pentru ultimii muncitori de la Rulmentul, a precizat directorul executiv adjunct al AJOFM Braşov, Daniela Moise.Practic, în uzină au mai rămas circa 240 de persoane, care fac parte din conducerea executivă a Rulmentului, precum şi paznicii şi portarii platformei industriale. Aceştia din urmă vor pleca de la Rulmentul Braşov pe 7 mai, odată cu ultimii angajaţi ai uzinei Tractorul.

Acţionarii minoritari, împotriva lichidării

Liderul sindical de la Rulmentul, Gabriel Dachim, a declarat pentru NewsIn că "lichidarea uzinei se va face la data stabilită, chiar dacă unii acţionari minoritari au atacat şi amânat decizia de lichidare în instanţă". Dachim a mai spus că nu pot fi încurajaţi anumiţi acţionari minoritari să lase muncitorii fără plata salariilor până în luna septembrie. Este vorba despre despre SSIF Orizont Oradea, ce deţine circa 13% din acţiunile societăţii Rulmentul şi care a reuşit să obţină suspendarea lichidării voluntare a uzinei şi a concedierilor colective până la judecarea pe fond a cauzei, printr-o decizie a Tribunalul Braşov. Instanţa braşoveană a admis cererea înaintată de SSIF Orizont Oradea. Adunarea Generală a Acţionarilor a decis, în 6 martie, disponibilizarea întregului personal în două etape (1.850 de persoane şi apoi restul de 240), lichidarea voluntară, precum şi numirea unui administrator unic în persoana lui Victor Apostol.

Preşedintele SSIF Orizont, Nicolae Rusu, a considerat însă inacceptabilă intrarea în lichidare voluntară, în condiţiile în care, conform Legii 137/2002 de accelerare a privatizării, există cel puţin un ofertant pentru cumpărarea societăţii Rulmentul.

Compania braşoveană a înregistrat anul trecut pierderi de circa 11,6 milioane de euro. Rulmentul este controlată de stat prin intermediul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, care deţine un pachet de 50% din acţiuni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite