Rulajul Erste la Bucureşti într-o lună, cât la Viena în câteva ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa valutară şi bursele externe au dictat evoluţia acţiunilor băncii austriece la BVB. La o lună de la debutul pe piaţa românească de capital, banca austriacă Erste Bank (EBS) se poate

Piaţa valutară şi bursele externe au dictat evoluţia acţiunilor băncii austriece la BVB.

La o lună de la debutul pe piaţa românească de capital, banca austriacă Erste Bank (EBS) se poate lăuda cu un volum total de 202.764 de acţiuni transferate şi cu un rulaj de numai 28,47 milioane de lei. Justificată de perioada nefavorabilă traversată de Bursa de la Bucureşti, lichiditatea a întrecut şi cele mai pesimiste aşteptări ale analiştilor.


În timp ce la închiderea şedinţei de tranzacţionare de ieri de la BVB, Erste Bank înregistra un volum de 2.558 de acţiuni, pe bursa din Praga - volumul ajunsese la 7.000 de acţiuni, iar la Viena depăşise deja un milion de acţiuni. Astfel, lichiditatea nu s-a dovedit a fi punctul forte al băncii austriece pe piaţa românească, cel puţin în prima lună de tranzacţionare. "Lichiditatea s-a plasat sub cele mai pesimiste aşteptări.

În schimb, listarea rămâne un mesaj pozitiv pentru piaţa românească de capital, prin vizibilitatea oferită pe plan internaţional", consideră Adrian Lupşan, broker la Intercapital Invest. Nici cei aproximativ 6.500 de salariaţi BCR care deţin acţiuni Erste nu au optat pentru vânzarea acestora, mizând pe un potenţial de creştere a preţului în următoarea perioadă, susţine Lupşan.


Un emitent independent


De la lansarea la BVB, preţul acţiunilor Erste Bank a atins un minim de închidere de 133,6 lei/titlu (35,94 euro) în data de 11 martie şi un maxim de 145,2 lei/titlu (39,72 euro) la sfârşitul lunii februarie, când au fost raportate rezultatele financiare ale emitentului pentru 2007. Evoluţia acţiunilor la Bucureşti a demonstrat corelarea cu Viena, unde cursul a evoluat, în ultima lună, între un minim de 35,37 euro/titlu (10 martie) şi un maxim de 39,74 euro/titlu (26 februarie).

Totodată, cursul acţiunilor EBS indică atât creşteri cât şi scăderi peste media pieţei. "Evoluţia titlurilor Erste a fost de multe ori contrară evoluţiei pieţei, desfăşurându-se independent de ceea ce se întâmplă pe bursa românească. Se observă o strânsă legătură cu bursa din Viena şi cu piaţa valutară", subliniază Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest Focşani.


Ajustările preţului-ţintă continuă


Cu toate că banca austriacă a încheiat anul 2007 cu un trimestru-record şi cu un profit net de 1,17 miliarde de euro, preţurile-ţintă indicate de analişti sunt în scădere. După ce, pe 27 februarie, analiştii Societe Generale au coborât cursul ţintă pentru acţiunile Erste de la 65 de euro la 52 de euro pentru următoarele 12 luni, a venit rândul băncii americane Citi să ajusteze ţinta de preţ pentru acţiunile băncii austriece. Ultimul preţ-ţintă indicat de analiştii Citi pentru acţiunile Erste în următoarele 12 luni a fost coborât de la 67 la 50 de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite