Rudel Obreja recunoaşte că a dat "nenumărate note informative"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

menţionat că sportivii nu intră în categoriile expres menţionate de Legea 187/1999 (Legea Ticu) şi că, de aceea, CSAT nu se poate pronunţa asupra lor. Preşedintele Federaţiei de Box, Rudel

menţionat că sportivii nu intră în categoriile expres menţionate de Legea 187/1999 (Legea Ticu) şi că, de aceea, CSAT nu se poate pronunţa asupra lor. Preşedintele Federaţiei de Box, Rudel Obreja, a recunoscut colaborarea cu Securitatea, în timp ce alţi sportivi neagă acest lucru.

Boc nu vrea
Demersul preşedintelui a fost amendat ieri de către liderul PD, Emil Boc. Desecretizarea dosarelor sportivilor nu constituie o prioritate în momentul de faţă, aceasta trebuind să fie deconspirarea dosarelor demnitarilor care deţin funcţii publice în România şi cheltuiesc bani publici, a declarat Boc. "Activitatea CNSAS nu trebuie blocată cu alte solicitări care pot bloca deconspirarea dosarelor politicienilor de decizia cărora depinde viaţa noastră de zi cu zi. De decizia unui sportiv nu depinde viaţa noastră de zi cu zi", a pretins liderul PD.
Tot ieri, unul dintre actualii şefi din sportul românesc, Rudel Obreja, a recunoscut că a turnat la Securitate. Preşedintele Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a recunoscut că a scris "nenumărate note informative către Securitate" în perioada în care era pugilist al clubului Dinamo, deoarece aceasta era o obligaţie a sportivilor în acea perioadă.

Ilie Năstase îl vede vinovat pe Ion Iliescu
Fostul tenismen Ilie Năstase a declarat că decizia desecretizării dosarelor fostei Securităţi ar fi trebuit luată cu mulţi ani în urmă, de către fostul preşedinte al României, Ion Iliescu. "Cred că domnul Iliescu trebuia să ia decizia aceasta, cred că el are o mare parte din vină că nu s-a aflat adevărul până acum", a declarat Năstase. Directorul general al Federaţiei Române de Tenis, Dumitru Hărădău, consideră că desecretizarea dosarelor sportivilor "ar fi un lucru foarte bun". Chestorul Marcel Popescu, fost ofiţer de securitate, care în prezent este preşedinte al CS Dinamo, consideră că sportul românesc are probleme mai grave decât dosarele fostei Securităţi. "Nu cred că dezvăluirile din dosare vor afecta sportul românesc. Va fi, desigur, o lovitură de imagine, dar va cuprinde întreaga societate românească, nu numai sportul. Este posibil să fi fost informatori şi în sport, dar eu nu ştiu nimic.

Bitang speră că nu vom avea parte de dosare-surpriză
Consilierul prezidenţial pe probleme de sport Mariana Bitang speră să nu apară surprize în lumea sportului, aşa cum s-a întâmplat în politică. Fosta antrenoare a lotului olimpic de gimnastică a precizat că nu a avut "tangenţe" cu Securitatea. "În acei ani, abia terminasem facultatea şi lucram cu copii foarte mici, şi nu cu sportivi de performanţă", a menţionat Bitang. Celălalt consilier prezidenţial pe probleme sportive, Octavian Belu, a precizat că nu i s-au solicitat note informative şi a adăugat că nu crede că a avut colegi care să fi colaborat cu Securitatea, pe vremea când antrena la Deva. El a evitat să facă afirmaţii pe tema apariţiei unor nume dintre marii sportivi, care ar fi fost colaboratori ai Securităţii. "Sportul de mare performanţă înseamnă valoare, iar pe sportivii care au adus României rezultate importante, aşa ar trebui să-i privim. Ca performeri. Celelalte aspecte ale personalităţii şi caracterului lor trebuie văzute altfel", a afirmat Belu.
Antrenorul lotului de canoe al României, Ivan Patzaichin, crede că, în perioada comunistă, sportivii nu erau informatori, ci, dimpotrivă, erau urmăriţi de Securitate. "Este ceva normal să se desecretizeze dosarele sportivilor, dar cred că mai importante sunt cele ale politicienilor. Eu nu cred că au fost informatori în rândul sportivilor. Noi, ca sportivi, eram tot timpul supravegheaţi, eram însoţiţi mereu de securişti în deplasările în străinătate. Clubul Dinamo a fost o perioadă direct sub patronajul Securităţii, dar asta nu înseamnă că sportivii erau securişti", a declarat ieri Patzaichin.

Cine nu dădea note informative nu mai ieşea din ţară
Antrenorul naţionalei de baschet masculin a României, Liviu Călin, a spus că sportivii dădeau note informative la întoarcerea în ţară din deplasări externe, iar cine nu dădea nu mai ieşea din România. El afirmă însă că nu crede într-un astfel de demers.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite