Roşia Montană poate fi curăţată de cianuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Refacerea solului de la Roşia Montană după folosirea cianurilor pentru extragerea aurului nu este imposibilă, dar este nevoie să stea cu ochii pe acest proiect cineva din guvern pentru a decurge

Refacerea solului de la Roşia Montană după folosirea cianurilor pentru extragerea aurului nu este imposibilă, dar este nevoie să stea cu ochii pe acest proiect cineva din guvern pentru a decurge aşa cum se promite, este de părere preşedintele Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului, Dumitru Mihai.
"Există metode de distrugere a cianurii în timp, cheltuielile însă sunt fabuloase. Teama mea personală, fără să am date din zonă, este că proiectul nu va merge până la capăt. Tehnologia există şi, dacă se va aplica, va merge bine, însă cineva trebuie să monitorizeze mersul proiectului", a declarat, ieri, Dumitru Mihai. Acesta a mai subliniat faptul că numai guvernul are puterea de a se implica şi de a-i determina pe investitori să se ţină de cuvânt, pentru că altfel nimeni nu poate garanta implicarea companiei canadiene în refacerea solului din zona minei, aşa cum a promis.
Dumitru Mihai a mai amintit că în domeniul extragerii minereului de aur nu se mai foloseşte atât de mult tehnica ce presupune folosirea cianurilor, ci se utilizează alte metode, mai puţin poluante, dar şi mult mai costisitoare. "Însă cea a folosirii cianurilor atinge un randament fantastic şi fireşte că investitorii doresc să scoată cât mai mult", este de părere cercetătorul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite