Romul pastrat in butoaie de stejar - cel mai cautat pe piata de profil
0Dezvoltarea productiei de rom a fost sustinuta de extinderea plantatiilor de trestie de zahar din vestul Indiei. In secolul 17, britanicii cultivau trestie de zahar pentru revigorarea economiei.
Dezvoltarea productiei de rom a fost sustinuta de extinderea plantatiilor de trestie de zahar din vestul Indiei. In secolul 17, britanicii cultivau trestie de zahar pentru revigorarea economiei. Nevoia de forta de munca a deschis noi oportunitati in afaceri. Expansiunea a avut, insa, si un efect negativ, acela al cresterii numarului de sclavi.
Acesta ar fi contextul istoric si, pana la urma, economic in care a aparut productia de rom.
Potrivit specialistilor in domeniu, exista doua categorii de rom: una soft si alta hard. Prima este produsa in special in sudul Insulelor Caraibe, ca Puerto Rico si Trinidad. De obicei, romul insular este pastrat pentru fermentare in butoaie de stejar nu mai mult de sase luni. Romul hard este rezultatul pastrarii in recipiente speciale pe o perioada de 3 pana la 12 ani. In plus i se adauga si caramel. Are gustul mult mai imbogatit decat cel soft si este mult mai aromat. Este produs cu preponderenta in insule ca Jamaica, Haiti si Martinica.
Trestia de zahar este principalul ingredient in fabricarea romului. Aceasta este fiarta pana la cristalizare, iar apoi separata de melasa. Melasa este fiarta din nou, amestecata cu apa si drojdie de bere si lasata la pastrare in butoaie de stejar.
Apropo de clasificare, romul portorican este cunoscut sub denumirea de "romul de aur". Cel care provine din Insulele Virgine este mai sec decat portoricanul. Cel din Jamaica are o perioada de fermentare de trei saptamani si una de distilare de minimum 5 ani, ceea ce-l face mult mai puternic decat celelalte tipuri.
Asemanator unui brandy, romul este mult mai savuros, atunci cand este servit la temperatura camerei. Tinut deasupra unei flacari, i se poate elimina alcoolul si romul va avea o aroma artificiala. In prezent, romul se serveste imbogatit cu diverse fructe, in general, sub forma de cocktail, dupa cina.
Puteti incerca si dvs., acasa, o astfel de bautura, mai ales ca este la moda sa bei cocktail in bucatarie si nu in cine stie ce pub cu pretentii.
Punch cu rom
Ingrediente:
2 masuri de rom
o jumatate de masura de sirop de zahar
sucul de la o lamaie proaspat stoarsa
trei masuri de suc natural de portocala (indicata ar fi o portocala proaspat stoarsa)
nucsoara proaspat macinata
un strop de bitter
Mod de preparare:
Amestecati intr-un shaker toate ingredientele si turnati-le intr-un pahar inghetat si plin cu gheata. Garnitura: role de lamaie si portocala, dupa gust.