Romsilva vinde ieftin zeci de cabane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romsilva vinde ieftin zeci de cabane
Romsilva vinde ieftin zeci de cabane

Cantoanele silvice din mai multe judeţe ale ţării, cu terenurile aferente, sunt oferite la preţuri de câţiva euro pe metru pătrat. Regia Pădurilor pregăteşte vânzarea a 941 de construcţii din patrimoniul propriu, majoritatea cu o mare valoare turistică. Asociaţiile forestierilor contestă acest proiect.

Citiţi şi:
Turnu Severin: Tabără de pictură la Vila lui Ceauşescu
Iaşi: Serviţi masa în casa lui Nicolae Ceauşescu!
Ceauşescu, ultima suflare


Pentru început, Romsilva scoate la o licitaţie ce va avea loc în primele zile ale lunii septembrie 21 de construcţii şi clădiri, dintre care 14 sunt cantoane silvice. În viitorul apropiat vor ieşi la vânzare şi alte astfel de active, în total 941, potrivit conducerii Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor (FAP).

Motivul vânzării cabanelor şi a celorlalte active ar fi eficientizarea activităţii Romsilva, însă liderii FAP spun că în cazul acestei categorii de clădiri nu se poate pune problema eficienţei.

„Mai devreme sau mai târziu, Romsilva va avea nevoie de aceste sedii, care folosesc la activităţile curente de administrare a patrimoniului silvic, aşa că respectivele cantoane în niciun caz nu ar trebui să fie scoase la vânzare“, ne-a declarat Marian Stoicescu, preşedintele FAP. El a adăugat că „aceste cabane, în total să fie cel puţin 200, au o valoare turistică incontestabilă, mai ales că sunt situate în apropierea sau chiar în interiorul pădurilor“.

Din cele 14 cantoane ce se vor scoate la vânzare în septembrie, cele mai multe sunt situate în judeţele Iaşi şi Timiş.

Preţuri pentru toate buzunarele

Analizând oferta Romsilva, la un calcul simplu ajungem la concluzia că activele se vor vinde cu câţiva euro pe metru pătrat, dacă nu chiar, în unele cazuri, doar cu câţiva lei. Câteva exemple: pentru cantonul silvic Pietriş, judeţul Bistriţa-Năsăud, cu o suprafaţă aferentă de 1.296 de metri pătraţi, Regia Pădurilor cere 20.000 de lei, adică aproximativ 15 lei/mp.

Cantonul silvic Golăieşti, judeţul Iaşi, porneşte licitaţia de la un preţ de mai puţin de un leu pe metru pătrat (se cer 2.880 de lei pentru o suprafaţă totală ocupată de 10.452 mp), iar cel de la Podu Gânjului, judeţul Iaşi, începe de la 1,3 lei/mp.

O iniţiativă „surprinzătoare“

Organizaţiile care se opun acestui proiect, reprezentate de FAP, consideră că, în contextul actual, momentul vânzării cantoanelor nu este deloc oportun. „În România este necesară, mai mult decât oricând, o consolidare a Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, de aceea iniţiativa de a  vinde unele active sub formă de clădiri este nefirească şi surprinzătoare.

În situaţia în care piaţa imobiliară este în plin declin, vânzarea clădirilor respective nu ar contribui la eficientizarea activităţii Romsilva.

De altfel, această regie raportează realizarea profitului brut în primele şase luni ale anului 2009 în proporţie de 134% faţă de program“, ne-a mai declarat Marian Stoicescu. Un alt argument al FAP: „aceste sedii vor fi necesare în perspectiva preluării în administrare de către regie a tuturor terenurilor forestiere, indiferent de proprietarul lor, ca urmare a necesităţii intervenţiei statului pentru menţinerea şi dezvoltarea durabilă a pădurilor“.

În consecinţă, Federaţia pentru Apărarea Pădurilor solicită Regiei Naţionale a Pădurilor să revină asupra iniţiativei de a vinde 941 de clădiri aflate în proprietatea sa, iniţiativă ce va începe să fie materializată în luna septembrie a  acestui an.

„Spargerea“ Romsilva, bucuria speculatorilor

Anul trecut, un proiect similar celui de acum prevedea ieşirea din patrimoniul Romsilva a unor parcuri naţionale cum ar fi Cheile Bicazului, Porţile de Fier, Defileul Jiului, Retezat, Piatra Craiului, Apuseni, Rodna, Călimani sau Balta Mică a Brăilei.

Faptul că astfel de proprietăţi urmează a fi externalizate este văzut ca un pericol pentru pădurile şi siturile forestiere româneşti, dată fiind furia defrişărilor de care au scăpat - după cum ştim cu toţii - doar suprafeţele rămase la stat. Patrimoniul Romsilva era estimat, în 2007, doar ca valoare contabilă, la 92,3 milioane de lei.

La Romsilva, afacerile scandaloase s-au ţinut lanţ de-a lungul timpului

Romsilva a fost una din instituţiile publice ale României unde, în timp, au fost date unele dintre cele mai mari “lovituri”.  Două dintre acestea au frizat ridicolul. În 2004, regia a cumpărat cu aproape 200.000 de euro un tanc rusesc T55,  pe post de excavator.

Ce au descoperit procurorii

Tot în acelaşi an, regia a achiziţionat seturi de ace de cravată cu un adaos comercial de 20.000%. Prejudiciul stabilit de procurorii anticorupţie în urma acestor afaceri a fost de peste un milion de euro. Tancul, cu acte “de înmatriculare” în Ucraina, a fost cumpărat în timpul în care la conducerea regiei se afla Ion Dumitru.

După un şir de licitaţii suspecte, o societate ce era controlată de actualul deputat PSD Mugurel Surupăceanu a adjudecat tranzacţia, iar tancul, căruia i se montase o lamă de excavator, a fost adus în România pe post de utilaj forestier. Nu a fost folosit niciodată.

De doi ani, tancul rugineşte în curtea altei unităţi Romsilva, la Centrul de fructe de pădure Ulmi, judeţul Dâmboviţa. În urma acestui caz, directorul Ion Dumitru a fost trimis în judecată, însă a fost achitat, la începutul acestui an, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cealaltă afacere care a secătuit bugetul Romsilva s-a axat pe îmbrăcăminte, accesorii şi armament. În urma unui control al Gărzii Financiare, s-a constatat că regia a cumpărat stocuri întregi de ace de cravată, cravate sau cizme cu bombeu metalic cu 90 de miliarde de lei vechi, în condiţiile în care valoarea reală a mărfurilor achiziţionate nu depăşea 14 miliarde de lei vechi.

Tranzacţia cu ace de cravată a fost cea mai răsunătoare: pentru un singur astfel de accesoriu, Romsilva a plătit 2,1milioane de lei! Iar un ac de cravată nu costa mai mult de 10.000 de lei vechi.

Preţurile unor cantoane silvice

-Golăieşti, judeţul Iaşi, cu o suprafaţă de 10.452 de metri pătraţi – 0,2 lei/mp
-Pietriş, judeţul Bistriţa-Năsăud, cu o suprafaţă de 1.296 de metri pătraţi – 15 lei/mp
-Podu Gânjului, judeţul Iaşi, cu o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi – 1,3 lei/mp
-Magioara, judeţul Iaşi, cu o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi – 10,3 lei/mp
-Ţicău, judeţul Iaşi, cu o suprafaţă de 4.840 de metri pătraţi – 3,5 lei/mp
-Bistra, judeţul Timiş, cu o suprafaţă de 2.400 de metri pătraţi – 17,9 lei/mp
-Ohaba Română, judeţul Timiş, cu o suprafaţă de 3.010 de metri pătraţi – 21,4 lei/mp
-Denta, judeţul Timiş, cu o suprafaţă de 5.472 de metri pătraţi – 7,8 lei/mp

Sursa: Romsilva

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite