Românul, un ţăran în căutarea oraşului
0Bărbaţii români între 25 şi 39 de ani sunt cei mai conservatori din Europa, arată un studiu sociologic realizat de Discovery. Dacă în Occident predomină în proporţie de 34% tipul de
Bărbaţii români între 25 şi 39 de ani sunt cei mai conservatori din Europa, arată un studiu sociologic realizat de Discovery.
Dacă în Occident predomină în proporţie de 34% tipul de bărbat modern, relaxat, care îmbină cu succes cariera, familia şi prietenii, la noi, 72% din "capii familiei" ţin la tradiţie.
Pentru bărbatul român e foarte important să aducă bani acasă, să aibă o imagine bună în societate, locuinţă, maşină şi o soţie frumoasă.
Pentru a îndeplini toate aceste condiţii, bărbaţii români sunt în topul celor mai îngrijoraţi şi mai stresaţi din întreaga Europă.
"România şi Polonia sunt ţări de ţărani, unde <> rapidă de după căderea comunismului pune mari probleme bărbaţilor. Aceştia sunt cu un ochi la slănină şi cu altul la făină.
Vor să-şi păstreze superioritatea patriarhală, dar şi să apară în ochii lumii ca fiind moderni", a explicat sociologul Vintilă Mihăilescu, directorul Muzeului Ţăranului Român.
Conform unei analize realizate de Discovery Networks, bărbaţii români sunt conservatori şi stresaţi
Dacă în Occident predomină tipul de bărbat modern, relaxat, care îmbină cu succes cariera, familia şi prietenii, la noi "capul familiei" ţine la tradiţie.
Potrivit unui studiu realizat de Discovery Networks EMEA în 2007 şi 2008, în Europa contemporană există patru tipologii de bărbaţi. Cel mai prezent este bărbatul modern, interesat de toate, care reprezintă 34% din total.
Urmează în ordine bărbatul tradiţionalist, care este în general cap de familie, şi reprezintă 26%, cel egocentric (26% din pondere) şi bărbatul neimplicat care se regăseşte, ca profil, în 14% dintre tinerii europeni.
Dacă în Suedia - 57%, iar în Franţa - 42% dintre bărbaţi au o viziune modernă asupra vieţii sociale şi a relaţiilor dintre sexe, în România numai 12% dintre ei au o astfel de mentalitate.
Grija zilei de mâine
Schimbările economice rapide şi stilul de viaţă promovat de mass-media îi fac pe tineri preocupaţi de locul lor de muncă. Bărbaţii cei mai îngrijoraţi sunt în România şi Polonia, unde rata şomajului este mare şi unde mentalitatea a rămas aceea că bărbatul nu îşi face datoria dacă nu asigură traiul familiei.
Concluziile studiului sunt însă contrazise se specialiştii români. "Acest studiu nu este relevant pentru România. Bărbatul tradiţionalist este acel bărbat interesat de familie, de copii. În România, bărbaţii nu sunt responsabili, nu cunosc acel sentiment de responsabilitate faţă de familie", ne-a declarat prof. Florin Tudose, şeful Clinicii de Psihiatrie a Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti.
Căsătoria, doar un act romantic
Studiul arată că egalitatea între femei şi bărbaţi duce la o viaţă sexuală mai satisfăcătoare. Pentru că femeile nu se tem să ceară mai mult, să se plângă sau chiar să critice, egalitatea în dormitor înseamnă, pentru mulţi bărbaţi, mai mult stres şi presiune. Căsătoria, însă, a devenit doar un act romantic, din moment ce femeile au şi ele o independenţă financiară.Studiul a fost realizat pe un eşantion de 12.000 de bărbaţi între 25 şi 39 de ani, din 15 ţări europene.
Trăsăturile bărbatului tradiţionalist, cap de familie
- îşi susţine financiar casa şi familia
- afectiv faţă de copii şi nevastă
- preocupat de bunăstarea familiei
- ajută la treburile gospodăreşti
- preocupat de educaţia şi viitorul copiilor
- nu înlocuieşte afectivitatea cu banii
- interesat de imaginea perfectă: casă, bani, maşină scumpă şi nevastă frumoasă
În România, bărbaţii nu sunt responsabili, nu cunosc acel sentiment de responsabilitate faţă de familie dar şi faţă de copii
prof. Florin Tudose,
psihiatru
Conflictul tipologiilor
Sociologul Vintilă Mihăilescu (foto) consideră că: "Principala informaţie de la care trebuie pornit, cred, este că <> . Nu întâmplător, Polonia şi România sunt cele mai rurale ţări din Europa! Bărbaţii sunt, ca să spunem aşa, cu un ochi la slănină şi cu altul la făină.
Adică vor să-şi păstreze şi superioritatea patriarhală <> (şi responsabilitatea care derivă de aici), dar vor şi să apară ca <> , în pas cu vremurile.
Ceea ce le sporeşte grijile şi îngrijorarea. În concluzie, bărbaţii din România apar ca fiind comparativ mai <> pentru că apartenenţa lor la o structură de familie ţărănească, <> , este comparativ mai profundă şi încă funcţională, iar schimbarea acestui statut presupune şi un soi de <> pentru bărbaţi".
Bărbatul modern: fără casă, fără copil
În Europa occidentală predomină tipul de bărbat modern. Acesta este relaxat şi reuşeşte să îmbine cu succes toate aspectele vieţii (carieră, familie, prieteni, hobby-uri). Viaţa socială a bărbatului modern, cariera şi veniturile acestuia sunt în strânsă legătură cu viziunea lui despre educaţie.
Pentru a avea bani şi un loc de muncă satisfăcător, tot mai mulţi bărbaţi doresc să aibă educaţie superioară. Interesul pentru carieră, educaţie şi hobby-urile personale îi face pe bărbaţi să-şi întârzie maturizarea, astfel că majoritatea lor trec de 30 de ani fără să-şi fi cumpărat o casă sau să aibă copii. Din ce în ce mai mulţi manageri încă locuiesc cu părinţii, mai arată studiul prezentat de Discovery Networks EMEA.
Relaţiile cu femeile sunt cele care coordonează şi atitudinea bărbaţilor faţă de sănătatea personală. Majoritatea acestora recunosc că nu au grijă de sănătatea lor, întrucât îngrijirea corporală este considerată apanajul femeilor. Ceea ce fac bărbaţii pentru sănătate este mersul la sala de sport", a explicat directorul EMEA, Claire O Connor.