Românul sună gratuit să înjure sistemul
0Majoritatea românilor sunt frustraţi că instituţiile statului nu-i ajută să-şi rezolve problemele. Aceasta o arată un bilanţ intermediar al reclamaţiilor telefonice primite de Direcţia
Majoritatea românilor sunt frustraţi că instituţiile statului nu-i ajută să-şi rezolve problemele. Aceasta o arată un bilanţ intermediar al reclamaţiilor telefonice primite de Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) pe linia gratuită a Ministerului de Interne.
Majoritatea plângerilor vizează poliţiştii
Aproape 60 la sută din românii care au sunat la linia verde anticorupţie, pentru a sesiza cazuri de luare de mită sau de trafic de influenţă printre funcţionarii publici, nu au reclamat ceva concret. "Aceasta arată o frustrare uriaşă a cetăţeanului că nu-şi poate rezolva problemele nicăieri. şi atunci românul sună să înjure sistemul", a explicat directorul Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei (AID), Alexandru Cumpănaşu. Bănăţenii se clasează în vârful topului cu români care nu reclamă un caz de corupţie concret. "O întrebare frecventă a apelanţilor este Când se mai termină odată corupţia asta din ţară?, a spus procurorul Marian Sîntion de la DGA. Argeşenii în schimb sunt primii printre români care reclamă o funcţie, în timp ce sudicii preferă să acuze de corupţie o instituţie. Deşi aşa-numitul Telverde anticorupţie se ocupă de cazurile de funcţionari publici corupţi, peste jumătate din românii care sună reclamă cazuri de competenţa altor instituţii decât DGA. Dintre cele peste şapte mii de sesizări primite de Direcţia Anticorupţie, majoritatea (66,6) se referă la poliţişti care au cerut sau au şi luat deja şpagă. Statisticile arată că bucureştenii sună cel mai des să se plângă de poliţiştii corupţi. Deşi, în general, femeile vorbesc la telefon şi se plâng mai mult, la Telverde majoritatea curajoşilor sunt bărbaţi (circa 64 la sută).
Culmea şpăgii: poliţist mituieşte poliţist
Procurorul Sîntion povesteşte din experinţele cu linia anticorupţie: "Un poliţist de la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a dat şpagă unui poliţist de frontieră". "Asta este culmea şpăgii", a comentat Sîntion. Să reclame cazuri de corupţie printre propriii colegi şi şefi au fost chiar angajaţi ai MAI. Pentru că le-a fost teamă de urmările unei plângeri oficiale, au sunat la Telverde fără să-şi decline identitatea". Tot de teamă ori din cauza neîncrederii în DGA, circa 30 la sută din apelurile primite de operatori şi peste 80 la sută din mesajele lăsate pe căsuţa vocală a Telverde anticorupţie sunt anonime. Pentru că prima linie telefonică anticorupţie a MAI nu mai face faţă numărului de apeluri, DGA are de astăzi un nou Telverde 0800 806 806, la care românii pot sesiza acte de corupţie. Pentru ambasadorul britanic la Bucureşti, Robin Barnett, lansarea noii linii, sub mottoul enunţat de procurorul DGA, "Apelantul nostru, stăpânul nostru!", reprezintă o veste bună. "Românii trebuie încurajaţi că plângerile lor împotriva poliţiştilor nu sunt trecute cu vederea".