Romano Prodi: "Guvernul meu va cădea în cel mult două luni"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentele de pe scena politică italiană se succed, în ultima perioadă, cu o viteză crescută, afectând în mod negativ cabinetul condus de "Il Professore", fostul preşedinte al Comisiei

Evenimentele de pe scena politică italiană se succed, în ultima perioadă, cu o viteză crescută, afectând în mod negativ cabinetul condus de "Il Professore", fostul preşedinte al Comisiei Europene, Romano Prodi.

Mulţi analişti politici susţin că actualul guvern de centru-stânga este deja pe marginea prăpastiei, fapt de care pare să fie conştient însuşi premierul. Cel puţin aşa reiese din declaraţiile pe care acesta le-a făcut directorilor cunoscutelor cotidiene "Il Manifesto" şi "Liberazione", la mijlocul lunii octombrie, după o manifestaţie împotriva reformei pensiilor propuse de Executivul său.

De altfel, guvernul Prodi pare să se fi aflat încă de la început sub semnul unei evidente fragilităţi. Raportul de forţe din Senat "la limită" a dus chiar la declanşarea unei crize politice majore în februarie 2007, finalizate cu demisia lui Romano Prodi. Fiindu-i respinsă de preşedintele Napolitano, "Il Professore" a alcătuit un nou cabinet, în urma obţinerii unui vot de încredere.

În prezent, în urma scandalului provocat de românul de etnie rromă Nicolae Mailat, guvernul Prodi este acuzat că decretul emis de curând, ce oferă puteri sporite prefecţilor în privinţa ordinelor de expulzare a străinilor, vine în contradicţie flagrantă cu legislaţia europeană referitoare la imigraţie şi la dreptul de liberă circulaţie.

De altfel, Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi a denunţat implicit anii guvernării lui Berlusconi, al cărui principal aliat, Liga Nordului, condusă de Umberto Bossi, şi-a făcut din lupta împotriva imigraţiei tema favorită. Prodi este acuzat că, deşi pe vremea când era preşedinte al Comisiei Europene a depus toate eforturile pentru lărgirea Uniunii, acum, de teama căderii propriului guvern, aprobă punerea în practică a unor legi cu tente naţionaliste. (Adina Şuteu)

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite