Românii de la Raliul Dakar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alex Gârbacea (stânga), Marcel Butuza (centru) şi Emanuel Gyenes la Raliul Tunisiei din 2010
Alex Gârbacea (stânga), Marcel Butuza (centru) şi Emanuel Gyenes la Raliul Tunisiei din 2010

Marcel Butuza şi Emanuel Gyenes vor concura la clasa moto, fiind singurii români din competiţie.

Omul de afaceri braşovean Marcel Butuza (46 de ani) este membru al echipei Vectra Racing Team Zărneşti. La Raliul Dakar, de la începutul lui 2012, va participa alături de o echipă tehnică şi de coechipierul său Emanuel Gyenes (27 de ani), care aspiră la un locul în top zece, la finalul competiţiei. 

Pe pagina oficială a Raliului Dakar, Gyenes figurează la numărul 39 pe lista piloţilor moto (din 188) şi va concura pe o motocicletă KTM, modelul 450 RR. Pilotul braşovean Marcel Butuza va avea numărul 71,şi va concura pe o Honda, model CRE F 450 X.

Obiective diferite

La ediţia din 2011 a raliului, omul de afaceri braşovean a terminat pe locul 56, la clasa moto. Marcel Butuza a mai concurat la Dakar în 2007 şi 2009, dar de fiecare dată a fost nevoit să abandoneze. În 2007, pilotul braşovean s-a confruntat cu unele probleme tehnice, iar în 2009 a renunţat din cauza unei accidentări.

El spune că este o onoare să participi la Dakar şi îşi doreşte doar să termine cursa. „Dakar este una dintre cele mai dificile competiţii din lume. Este nevoie de foartă multă pregătire. Pentru mine, dacă ajung la finiş înseamnă o satisfacţie enormă. Voi avea cu mine o echipă tehnică şi voi concura alături de colegul meu Emanuel Gyenes. Vreau să-i fiu secund, să îl ajut. El concurează pentru a termina în primii 10", a spus Marcel Butuza.

În topul Forbes

Marcel Butuza ocupă locul 207 în Top Forbes 500 Miliardari. Cunoscut drept „prinţul asfaltului", în Braşov, Butuza are afaceri în construcţii, transporturi, logistică şi imobiliare, fiind pe locul cinci în topul celor mai bogaţi braşoveni. Are o avere estimată la 23-24 de milioane de euro. Apropierea dintre omul de afaceri şi primarul Braşovului, George Scripcaru, este arhicunoscută, firma Vectra Service, patronată de afacerist, fiind „preferata" primarului când vine vorba de asfaltări sau deszăpezire. Ba, mai mult, iarna trecută, Butuza a câştigat şi lucrările de amenajare a domeniului schiabil din Poiana Braşov, lucrare finanţată de Ministerul Dezvoltării şi Turismului.

Pasiune costisitoare

Marcel Butuza investeşte zeci de mii de euro în pasiunea sa pentru sporturi cu motor. Omul de afaceri, originar din Zărneşti, este un împătimit al unui sport mai puţin accesibil românilor de rând: enduro-cross. Această pasiune o are încă dinainte de a face bani din construcţii şi imobiliare.

14 probe de foc în Argentina

Ediţia 2012 va fi a patra care se va disputa în America de Sud. Startul se va da pe 1 ianuarie, la Mar del Plata (Argentina), iar finişul este programat pe 16 ianuarie, la Lima, în Peru. Competiţia cuprinde 14 etape, cu o zi de pauză, pe 8 ianuarie, la Copiapo. Cea mai lungă probă specială va fi în etapa a 9-a, Antofagasta - Iquique, 556 km.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite