Romanii au votat in 142 de sectii de votare din 90 de tari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe a organizat in strainatate alegerile parlamentare si prezidentiale in 142 de sectii de votare in 90 de tari. Sectiile de votare au fost infiintate in ambasadele,

Ministerul Afacerilor Externe a organizat in strainatate alegerile parlamentare si prezidentiale in 142 de sectii de votare in 90 de tari. Sectiile de votare au fost infiintate in ambasadele, consulatele si consulatele onorifice ale Romaniei. Birourile de vot organizate in strainatate sunt arondate circumscriptiei electorale a municipiului Bucuresti. Potrivit legii, din birourile electorale organizate la misiunile diplomatice fac parte cate doi reprezentanti ai comunitatilor romane din strainatate. Acestia au fost desemnati prin tragere la sorti la biroul electoral al municipiului Bucuresti, in prezenta reprezentantilor partidelor parlamentare. Militarii aflati in misiune in teatrele de operatii din Afganistan, Bosnia, Kosovo si Irak si la bordul fregatei Regele Ferdinand aflate in mars spre tara au votat la sectiile de votare organizate in taberele militare, respectiv la bordul navei.
Israel: Coada la vot
In Israel, romanii au avut la dispozitie trei sectii de votare: la Tel Aviv, Haifa si Ierusalim. Desi, ieri, potrivit calendarului mozaic, a fost prima zi de lucru a saptamanii, romanii cu documente valabile s-au prezentat la vot in numar mare, inca de la primele ore. Ambasadorul Romaniei in Israel, Mariana Stoica, ne-a relatat ca la Tel Aviv a fost chiar coada la vot, la urne prezentand-se indeosebi femei, barbatii urmand sa vina dupa incheierea zilei de lucru. Participari semnificative s-au consemnat si la Ierusalim si la Haifa. Si alti romani - probabil cateva zeci de mii - ar fi dorit sa voteze, dar le-au expirat pasapoartele si, din diferite motive, nu si le-au reinnoit, iar reglementarile sunt stricte: documentele trebuie sa fie valabile.
Iordania: Femeile - grosul celor prezenti la urne
Asociatia Romancelor din Iordania a mizat pe prezenta-record la urne. In Iordania, Asociatia Romancelor din aceasta tara a fost foarte activa in mobilizarea concetatenilor nostri aflati in regatul hasemit. La sectia de votare de la Ambasada Romaniei din Amman au venit atat romanii din capitala iordaniana, cat si cei din alte localitati, femeile reprezentand grosul celor prezenti la urne. Evident, fiind zi de lucru, cele mai multe persoane au votat dupa ora 18, insotite de membrii familiei.
Ieri, pana la ora 16
In Italia votasera 2.563 de cetateni romani
Ieri, pana la ora 16, ora Romaniei, in cele 5 sectii de votare organizate in Italia, la Roma, Milano, Florenta, Treviso si Bari, se prezentasera la vot 2.563 de cetateni romani. Alte sute urmau sa voteze si se aflau la coada in sectiile de votare. "Nu s-au inregistrat nereguli sau incidente", a afirmat ambasadorul Cristian Colteanu. Prezenti la sectiile de votare au fost membrii Biroului Electoral Central, ziaristi si observatori acreditati din partea ONG-urilor, membrii Corpului Diplomatic. Popularizarea votului si a sectiilor de votare s-a facut prin intermediul presei de limba romana din Italia, dar si al presei de limba italiana. Numarul total al romanilor aflati in Italia cu si fara acte legale este estimat la circa 800.000 de persoane.
Londra: Sute de oameni au stat la coada in ploaie si vant
Sute de cetateni romani, majoritatea tineri sub 30 de ani, au stat, ieri, la coada ore in sir pentru a vota. Sectia de votare organizata la resedinta ambasadorului Romaniei la Londra, in Belgrade Square nr. 1, a fost vizitata ieri, pana la ora 18, ora Romaniei, de 600 de persoane. Ambasadorul Dan Ghibernea estima ca pana la sfarsitul zilei ar fi urmat sa voteze 1.200 de persoane. Datorita vremii reci, cei aflati la coada au fost primiti in saloanele resedintei ambasadorului. Votul s-a desfasurat fara incidente.
Madrid: Capsunarii n-au putut vota
La Madrid, pana la ora 19,00 (ora Romaniei), votasera aproximativ 1100 de romani din cei peste 57.000 de rezidenti cati se afla pe teritoriul acestui stat. Trei birouri de votare s-au aflat la dispozitia cetatenilor romani aflati in Spania, respectiv la Madrid , la Barcelona si la Valencia, a declarat pentru Adevarul consulul roman, Nicu Stan, presedintele sectiei de votare din Madrid. Romanii, aflati la Madrid sau in imprejurimile metropolei au stat la cozi interminabile in cursul dupa-amiezei, asteptandu-si randul la vot si intrand in grupuri de cate 10 persoane. Cele cinci cabine de vot s-au dovedit neincapatoare in momentul in care romanii au iesit de la slujba tinuta de biserica aflata in imediata vecinatate a sectiei de votare. Romanii aflati insa in regiunile sudice ale Spaniei, la cules de portocale sau de masline, nu au avut sansa de a-si exprima optiunea, aflandu-se la mare departare de oricare dintre cele trei sectii de votare.
Lisabona: Vot pe o ploaie torentiala
La Lisabona, in ciuda ploii torentiale care s-a abatut asupra capitalei portugheze, aproximativ 280 de romani au intrat in sectia de votare pentru a-si exprima optiunile electorale. De pe intreg teritoriul Portugaliei, circa 500 de romani erau asteptati sa soseasca in cele doua sectii de vot organizate la Lisabona si Faro, pana la ora inchiderii urnelor, ora 21,00 (ora 23,00 in Romania).
Paris: Contestatii din cauza ritmului incet de votare
In Franta, pana la ora 19,00 (ora Romaniei), votasera deja 800 de cetateni romani. Trei birouri de vot s-au aflat la dispozitia romanilor din Franta, la Paris, Marsilia si Strasbourg. Din cauza aglomeratiei inregistrate mai ales in fata consulatului din Paris, au fost inaintate doua contestatii legate de ritmul extrem de lent in care se desfasurau procedurile, ne-a marturisit consulul Romaniei, domnul Gicu Baciu. Acesta ne-a mai declarat ca votul va decurge normal si ca toti romanii ce vor dori sa voteze, o vor putea face, chiar daca va fi nevoie sa se prelungeasca ora limita de inchidere a urnelor.
La Chisinau, prezenta la vot - mai mare decat acum 4 ani
In capitala Republicii Moldova s-au format cozi mari, de zeci de persoane, in fata celor doua sectii de votare amplasate in sediile Ambasadei Romaniei si Consulatului Romaniei. S-a asteptat la coada pentru a vota aproximativ 40 de minute. Potrivit unor surse din ambasada, pana la pranz au votat aproximativ 300 de persoane, cetateni romani cu drept de vot, ceea ce reprezinta o prezenta mai mare la vot decat la scrutinul de acum patru ani sau la referendumul privind modificarea Constitutiei de anul trecut. Interesul jurnalistilor moldoveni a fost de asemenea mai mare anul acesta.
Germania: Romanii au avut la dispozitie 3 sectii de votare
La Berlin din cei 410 romani care s-au inghesuit la sectiile de votare, 140 sunt romani stabiliti in Germania, iar 270 sunt persoane cu domiciliul in Romania. Multi studenti si doctoranzi au votat la cele trei sectii de votare din Berlin, Bonn si MUnchen. Nu s-au prezentat la vot decat putini romani aflati la munca cu acte legale in Germania.
Datorita diferentei de fus orar
Majoritatea romanilor din America au votat dupa inchiderea urnelor in Romania
Pana la inchiderea editiei 387 de romani au votat in cele 19 centre de votare de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Cele mai multe voturi s-au inregistrat in New York (150) urmat de Detroit (50), Chicago (30), Cleaveland (30), Hollywood (30 si Washington DC (28). Pana la ora 10,30 (17,30 ora Romaniei), in Minneapolis nu se prezentase nici un roman la vot.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite