Românii din vestul ţării aleg ştrandurile ungureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de arădeni preferă să se relaxeze la bazele de agrement din Gyula, Battanya şi Oroshaza pentru că în oraşul lor preţurile sunt mari şi condiţiile, proaste Ştrandurile din

Mii de arădeni preferă să se relaxeze la bazele de agrement din Gyula, Battanya şi Oroshaza pentru că în oraşul lor preţurile sunt mari şi condiţiile, proaste

Ştrandurile din Ungaria, fie ele mici sau aqua-parcuri, sunt luate cu asalt în această perioadă de arădenii care spun că s-au săturat de mizeria de pe ştrandul Neptun din municipiu. Cei mai mulţi dintre cei care trec graniţa pentru a face plajă la ştrandurile din ţara vecină susţin că merită să parcurgi kilometri întregi ca să ajungi să te bronzezi în astfel de locuri.

Apa limpede din bazine, curăţenia de pe plaje şi modul corect şi civilizat în care sunt trataţi de către comercianţi sunt doar câteva dintre ingredientele care îi atrag ca un magnet pe arădeni la ştrandurile din Ungaria.

Cele mai vizitate de către români sunt ştrandurile din localităţile maghiare Battanya, Oroshaza şi Gyula. La ştrandul din Battanya, de exemplu, situată la 27 de kilometri de municipiul Arad, arădenii fac o prezenţă de 80 la sută, aproape la fiecare sfârşit de săptămână.

Cele două bazine de agrement cu apa curată ca lacrima, spaţiul pentru practicarea sportului, iarba îngrijită, bazinul cu apă termală, duşurile care funcţionează non-stop, vestiarele unde hainele şi valorile se pot păstra gratuit, dar şi terasele ferite de soare sunt doar câteva dintre atracţiile locului.

"Nici nu vă puteţi imagina ce diferenţă e între noi şi ei"

"Condiţiile de acolo nu vor putea fi comparate niciodată cu cele de la noi. Noi nu ştim altceva decât să facem mizerie şi să ne comportăm primitiv", susţine Denisa Mici, o studentă din Arad care merge, la fiecare sfârşit de săptămână, la ştrandul de la Battanya. O altă turistă din Arad, Camelia Pisean, spune că ea este atrasă şi de preţurile practicate la ştrandul unguresc.

"Intrarea este 960 de forinţi de persoană, cu reducere pentru copii, ceea ce înseamnă opt lei. E mai scumpă intrarea ca în România, dar merită. Restul, mâncarea, băuturile şi răcoritoarele sunt mult mai ieftine", ne-a declarat femeia.

Şi ştrandul "Băile Cetăţii", din localitatea Gyula, considerat unul dintre cele mai frumoase ştranduri cu apă termală din ţara vecină, a devenit o destinaţie de vacanţă sau de weekend pentru mulţi arădeni. Atracţia de la Gyula o reprezintă bazinul cu valuri artificiale care imită valurile mării. Tot aici sunt amenajate şi 20 de bazine, un mini aqua-parc destinat copiilor şi zeci de tobogane. "Am fost la ştrandul de la Gyula. Este de vis! Nici nu vă puteţi imagina ce diferenţă între noi şi ei. O adevărată vacanţă. Chiar merită să mergi acolo", ne-a spus Alin Gabor, un alt arădean amator de agrement în Ungaria.

Dezordine şi nervi la ştrandul Neptun

În comparaţie cu bazele de agrement din Ungaria, ştrandul Neptun din Arad, unul dintre cele mai mari amenajate pe o apă curgătoare din Europa de Est, poate fi situat undeva aproape de polul opus. O recunosc şi autorităţile arădene, baza de agrement aflându-se în administrarea societăţii de gospodărire comunală din subordinea primăriei.

Prezenţa fecalelor de câine pe plaje, coşurile de gunoi pline ochi, mizeria din toalete şi comerţul de slabă calitate i-au îndepărtat pe arădeni de ştrand. Singura atracţie pe care aceştia nu şi-o refuză aici sunt concertele, la care prezenţa este, întotdeauna, numeroasă. "Ca să vii să bei o bere sau un suc la ştrand trebuie să ai, în primul rând, bani foarte mulţi şi, în al doilea rând, nervi. Servirea este sub orice critică, aştepţi cel puţin 30 de minute să ţi se aducă o cafea. Iar în bazine nu prea am curaj să intru. Ba e apa murdară, ba când e curată e rece ca gheaţa", ne-a declarat Sergiu Chiş.

Arădenii se plâng de preţurile practicate la ştrand:. "Un suc mic este 3,5 lei, o cafea, în jur de 2-5 lei, iar berea se vinde cu preţuri cuprinse între 3,5 şi 5 lei. Dacă mai punem intrarea de 2,5 lei şi servitul unei mese simple, o ieşire la ştrand pentru o familie de patru persoane poate ajunge la 100 de lei. Mi se pare cam scump pentru condiţiile oferite", ne-a declarat Adriana Toma.

"Suntem conştienţi că la Arad trebuie lucrat mult"

Conducerea Administraţiei ştrandului Neptun din Arad susţine că este la curent cu situaţia bazei de agrement, însă nu este deloc speriată de migraţia arădenilor spre ţara vecină. "La ştrandurile din Ungaria intrarea este mult mai scumpă, ajungând la 30 de lei faţă de 2,5 lei cât este la noi în oraş. Suntem conştienţi că la Arad trebuie lucrat mult la imaginea ştrandului", ne-a declarat Cosmin Şerb, administratorul strandului. Acesta ne-a spus că a fost şi el la ştrandurile din Ungaria, unde a văzut foarte mulţi români, şi recunoaşte că în ţara vecină curăţenia din bazele de agrement este net superioară celei de la noi.

Este însă optimist şi spune că în cel mult doi ani maghiarii vor fi cei care vor căuta ştrandul din Arad. "Zilele trecute a fost finalizată reţeaua de canalizare şi aceasta este funcţională în totalitate. A fost întocmit un studiu de fezabilitate în conformitate cu care, în următorii ani, se va fora apă termală şi se va monta o instalaţie de recircuitare a apei în bazine. Sunt sigur că, în câţiva ani, maghiarii vor veni să se relaxeze la noi la ştrand", susţine Şerb.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite