Românii şi ungurii se înfrăţesc pentru recolte
0Primăria din localitatea arădeană Pecica a obţinut finanţare europeană pentru deschiderea unei pieţe virtuale de gros, avându-i ca parteneri pe maghiarii din Battanya Comerţul cu grâu
Primăria din localitatea arădeană Pecica a obţinut finanţare europeană pentru deschiderea unei pieţe virtuale de gros, avându-i ca parteneri pe maghiarii din Battanya
Comerţul cu grâu şi porumb între ungurii din Battanya şi românii din Pecica nu mai este de mult timp o noutate. În curând însă, arădenii şi nu numai vor putea să cumpere produse agricole din Ungaria, iar maghiarii, din România, prin intermediul pieţei virtuale de gros ce va fi deschisă în localitatea Pecica. Proiectul
pieţei virtuale va prinde contur în câteva luni.
Ungurii din Battanya şi românii din Pecica se informează, reciproc, de ani buni, cu privire la preţurile produselor, în special agricole, prin intermediul celor două primării de care aparţin. "Sunt situaţii în care unele produse agricole sunt mai scumpe la noi şi mai ieftine la ei. În acest caz, pecicanii se duc la Battanya şi cumpără grâu şi porumb în cantităţi suficiente la preţuri foarte bune. De exemplu, anul trecut, porumbul şi grâul au fost ieftine la noi şi au venit cei din Ungaria şi au cumpărat aproape toată recolta pecicanilor la preţuri cât de cât mulţumitoare pentru ambele părţi", ne-a declarat viceprimarul din Pecica, Petru Antal. Sectorul legumicol foarte bine pus la punct din ţara vecină îi determină pe arădeni să meargă la Battanya după legume chiar cu două-trei săptămâni mai repede decât începe sezonul la noi în ţară. "În fiecare an, ei au lubeniţe, pepene, roşii, castraveţi şi struguri cu două trei săptămâni mai repede decât la noi. În această situaţie, e rândul românilor să iasă la Battanya la cumpărături de mărfuri ungureşti", ne-a mai declarat viceprimarul.
"Intenţionăm să atragem nişte investiţii în zonă"
Pentru a facilita schimbul de informaţii dintre producătorii aparţinând celor două localităţi, Primăria Pecica a iniţiat acest proiect al pieţei de gros, pentru care a primit deja finanţare europeană. "Ideea este şi să încercăm să convingem oamenii să nu mai semene numai grâu şi porumb. Să se meargă pe cerere. La noi toată lumea cultivă numai grâu şi porumb, iar, firesc, dacă avem atât de mult grâu, preţul acestuia va fi mic. Pe de altă parte, nu ar trebui vândut brut, ci valorificat. De aceea intenţionăm să atragem nişte investiţii în zonă, să facem o moară, iar din făină, să facem alte produse care să fie vândute la preţuri bune. Suntem siguri că maghiarii vor veni să cumpere făină de la noi", ne-a declarat primarul din Pecica, Iustin Cionca.
Produsele, cumpărate înainte de apariţia lor
Potrivit proiectului, odată înfiinţată piaţa virtuală de gros, cumpărătorii din toată ţara, dar şi cei din Ungaria vor şti exact unde găsesc cantitatea de produse pe care şi-o doresc, precum şi preţurile practicate. "Noi vom pune gratuit la dispoziţia celor interesaţi, fie că sunt producători, fie că sunt cumpărători, un birou de informare unde vor putea să consulte o pagină de internet cu ofertele de vânzare-cumpărare a produselor, cantităţile scoase la vânzare şi preţurile practicate.
Mă refer la cei care au de vânzare un anumit produs sau teren agricol. Prin Biroul specializat se vor afişa şi virtualii cumpărători. De asemenea, sistemul va putea funcţiona şi prin anticipaţii. Astfel, în cazul în care producătorul estimează că va avea o recoltă de câteva tone, prin anunţarea ei anticipată în spaţiul virtual, aceasta va putea fi cumpărată dinainte de cineva interesat. Acestea sunt doar câteva exemple, însă aplicaţiile vor fi mult mai mari", a precizat Iustin Cionca. Primăria Pecica are deja un spaţiu pe care urmează să-l pună la dispoziţia celor interesaţi pentru informarea şi consultanţa agroindustrială transfrontalieră.
Finanţare de peste 130.000 de euro
Proiectul Pieţei virtuale de gros al cărei beneficiar este Primăria din Pecica, intitulat "Dezvoltarea afacerilor transfrontaliere a producătorilor agricoli", este finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin programul PHARE CBC 2004 România - Ungaria şi are ca parteneri Primăria din Battanya şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, filiala din Arad. Valoarea proiectului este de 134.889 euro. Primul pas în punerea în practică a cooperării româno-maghiare va fi făcut duminică, în cadrul "Zilei Recoltei Pecica - Battanya". Manifestarea cuprinde o expoziţie de cereale, seminţe, legume, pâine şi produse de panificaţie, maşini şi utilaje agricole, sisteme de irigaţie, pesticide, flori, împletituri din nuiele, peleţi din resturi vegetale, animale etc. În luna ianuarie 2008, proiectul va fi finalizat.