Românii trec graniţa la cumpărături pentru Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerile mari practicate de comercianţii din Ungaria îi determină pe tot mai mulţi români să meargă în ţara vecină ca să-şi facă proviziile pentru apropiata sărbătoare Cu

Reducerile mari practicate de comercianţii din Ungaria îi determină pe tot mai mulţi români să meargă în ţara vecină ca să-şi facă proviziile pentru apropiata sărbătoare

Cu câteva zile înainte de Paşte, zeci de români din vestul ţării şi nu numai fac coadă la graniţă pentru a trece în ţara vecină. Turismul "de shopping", care a luat fiinţă după 1 ianuarie anul acesta, odată cu simplificarea procedurilor de trecere a frontierei, a devenit în această perioadă un adevărat fenomen.

Preţurile mai mici decât în România, calitatea mărfurilor şi sortimentele din supermarketurile ungureşti variate şi de o calitate mai bună sunt tot atâtea motive pentru care românii spun că aleg să treacă frontiera pentru a-şi face cumpărăturile în această perioadă. Reducerile din magazinele ungureşti ajung acum şi până la 70 la sută. Românii cumpără din Ungaria alimente, dar şi produse electrocasnice sau diverse obiecte de îmbrăcăminte.

Economii de până la 100 de euro

Ieri, la primele ore ale dimineţii, mai mult de jumătate din parcarea unui supermarket din Mako, orăşel aflat la 20 de kilometri distanţă de graniţa românească, era ocupată de autoturisme înmatriculate în România. La un alt magazin din acelaşi oraş, aflat la circa 4 kilometri depărtare de primul, aproape toate autoturismele aflate ieri în parcare aveau numere de înmatriculare româneşti. Aceeaşi situaţie se înregistra şi în Szeged, un oraş aflat la 60 de kilometri distanţă de municipiul Arad.

Pentru cumpărături, românii merg şi în localităţile Gyula şi Bekescsaba. Cei care au mers la Gyula ne-au spus că sunt încântaţi de faptul că au ocazia, pe lângă shopping, să se oprească şi la ştrandul cu ape termale din localitate pentru câteva ore sau chiar o noapte de relaxare. "Eu m-am obişnuit deja să fac cumpărăturile în Ungaria nu numai de sărbători, ci şi în fiecare sâmbătă. Carnea şi sortimentele din carne sunt mult mai variate decât la supermarketurile româneşti. În Ungaria, oferta e mult mai bogată şi de multe ori produsele sunt mai ieftine. Din calculele pe care le-am făcut, a rezultat o economie de cel puţin 100 de euro după achiziţionarea tuturor produselor specifice sărbătorilor, comparativ cu preţurile practicate în Arad", ne-a declarat Silvia Fericean, din Arad. "Să faci cumpărături în Ungaria în perioada reducerilor e o adevărată binefacere pentru bugetul familiei. Pot să spun că nu am văzut ceva pe raft să-mi trebuiască şi să zic că nu cumpăr pentru că este scump. Am cumpărat de toate, nu numai pentru sărbători, ci şi pentru perioada de după", ne-a spus şi Gabriela Fekete.

"Organizez excursii pentru cumpărături în Ungaria"

Anunţurile de genul "Transport persoane, închiriez microbuz 8+1 locuri, nou, confortabil, climatizat, spaţios. Organizez excursii la cumpărături în Ungaria şi Austria. Ungaria - 15 euro/pers., Austria - 60 euro de pers." sunt tot mai frecvente în presa locală.

Posesorii de microbuze sau de simple autoturisme care au sesizat fenomenul migrării românilor în Ungaria pentru cumpărături speculează din plin momentul. "Nu putem vorbi despre profituri prea mari, însă ceva-ceva tot iese. Dacă ţinem cont de concurenţa existentă pe piaţă, ne mulţumim cu cât câştigăm. Obţinem un câştig de 20-30 la sută. Această sumă este impozitată, deci profitul nu este prea mare", ne-a declarat Andrei Kovacs, posesorul unei licenţe de transport pentru curse externe.

Şi cei care au autoturisme proprietate personală îşi transportă rudele, vecinii şi prietenii la cumpărături în Ungaria ori de câte ori au timp liber. Pe lângă preţul benzinei, "turiştilor" li se mai percepe şi o taxă de 10-15 lei. "Eu nu am maşină, dar am mers cu vecinul meu în Ungaria, împreună cu alte două colege de serviciu. Am împărţit benzina la trei şi am mai pus câţiva bani pentru şofer, să aibă pentru o cafea şi un suc cât timp ne aşteaptă până ne facem cumpărăturile", ne-a declarat Ana Orga, din Arad.

Trafic crescut şi la ieşirea, şi la intrarea în ţară

"În ultimele două zile, traficul pe sensul la ieşirea din ţară a crescut cu 5 până la 10 la sută. Noi nu putem spune însă că toţi aceşti oameni au mers la cumpărături, pentru că procedurile de trecere a frontierei nu ne mai obligă să întrebăm pe nimeni unde merge", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad, comisarul Florin Oprişa.

Şi traficul pe sensul de intrare în ţară din punctele de trecere a frontierei din judeţul Arad s-a intensificat în ultimele zile după ce românii care lucrează în străinătate au început să revină în ţară pentru petrecerea Sărbătorilor Pascale. Potrivit comisarului Oprişa, până ieri, la orele prânzului, au intrat în România peste 25.000 de români. "Dacă se va înregistra un număr foarte mare de turişti, vom deschide mai multe benzi de circulaţie şi pe sensul de intrare în ţară, astfel încât să nu se aştepte foarte mult", ne-a mai spus acesta. Măsura suplimentării benzilor ar putea fi luată de la mijlocul săptămânii, până sâmbătă, când sunt aşteptaţi să se întoarcă acasă mii de români.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite