Românii transferă tot mai mulţi bani din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul de ţări din care românii trimit bani acasă a crescut de la 130 la 160 în doi ani Datele centralizate la companiile cu profil de transferuri de bani arată că românii primesc sau

Numărul de ţări din care românii trimit bani acasă a crescut de la 130 la 160 în doi ani

Datele centralizate la companiile cu profil de transferuri de bani arată că românii primesc sau trimit, în medie, între 300 şi 500 de dolari SUA, la fiecare tranzacţie. Tendinţa de creştere a pieţei transferurilor de bani este dată de faptul că atât veniturile românilor sunt din ce în ce mai mari, cât şi numărul persoanelor care efectuează astfel de tranzacţii.

Practica de a trimite bani acasă s-a încetăţenit relativ bine (şi) în rândul românilor, mai ales în cazul celor plecaţi să muncească în străinătate. S-a format, astfel, o piaţă a transferurilor de bani despre care reprezentanţii companiilor cu acest profil spun că are o dinamică superioară pieţei globale. Motivele sunt multiple: veniturile cresc, ca şi numărul celor plecaţi pentru câteva luni la muncă.

O dovadă în acest sens ar fi aceea că, potrivit companiilor profilate pe transferurile de bani, numărul ţărilor din care se trimit diverse sume către România a crescut, numai în ultimii doi ani, de la 130 la 160.

O premieră: cresc tranzacţiile în interiorul teritoriului

Transferuri de bani practică nu doar românii plecaţi în străinătate, ci şi - după cum vom vedea - cei detaşaţi cu serviciul în alte judeţe decât cel de domiciliu, pe teritoriul României. De altfel, principalul operator de transferuri de bani, Western Union, are deja un program-pilot în cadrul căruia se vor efectua trimiteri de la o locaţie la alta în interiorul ţării. "Am observat că acest serviciu are din ce în ce mai multă căutare, acum suntem în faza de proiect-pilot ce se desfăşoară deja în câteva locaţii şi în curând vom lansa oficial transferurile de bani între diverse destinaţii locale", a declarat, pentru "Adevărul", directorul subsidiarelor din România şi Moldova ale concernului american Western Union, Alexandru Bădulescu. El a precizat că beneficiarii acestor servicii preferă transferurile în lei.

România începe să şi trimită, nu doar să primească

"Ceea ce se poate vedea ca o tendinţă destul de accentuată în rândurile clienţilor din România este preferinţa pentru leul românesc", a mai spus Alexandru Bădulescu.

Fenomenul este explicabil şi prin faptul că - spre exemplu, în construcţii - oamenii pleacă prin ţară şi stau detaşaţi pe şantiere aflate destul de departe faţă de casă. Ei preferă să trimită bani familiei, în loc să se deplaseze uneori sute de kilometri, la sfârşit de săptămână, până acasă şi înapoi.

Oficialul Western Union a remarcat şi o altă tendinţă manifestată în ultima perioadă pe piaţa transferurilor de bani: au început să crească şi comenzile ce vizează ieşirile, nu doar intrările de fonduri. "Probabil că aici se regăsesc - pe lângă detaşaţii din subunităţile româneşti ale companiilor multinaţionale - şi muncitorii străini, angajaţi în număr din ce în ce mai mare în ţara noastră".

Alexandru Bădulescu precizează, însă, că la noi raportul dintre trimiterile peste hotare şi intrările de bani primiţi din străinătate este relativ mic în comparaţie cu ţările vecine. El dă ca exemplu, în acest sens, Cehia - unde raportul intrări/ieşiri este de 50%/50% - şi Polonia (15% ieşiri din total), în timp ce în România sub 10% din tranzacţii înseamnă trimiteri de bani peste hotare.

Pentru companiile de transfer de bani, piaţa neagră a reprezentat multă vreme un concurent total incomod.
Trimiterile cu autocarul, în scădere

Însă practica de a trimite bani cu şoferul de pe autocar sau cu mecanicul de la locomotiva trenului nu prea mai e la modă. "Se observă o tendinţă de scădere a transferurilor informale, explicabilă prin faptul că oamenii au venituri destul de mari şi, prin urmare, au crescut sumele ce urmează a fi trimise. Cred că au devenit mai importante rapiditatea şi siguranţa date de transferurile profesionale decât comisioanele percepute de companiile cu acest profil. Cât priveşte cuantumul mediu per tranzacţie, acesta oscilează, în România, între 300 şi 500 de dolari", conchide Alexandru Bădulescu.

În România, Western Union operează transferuri de bani în peste 3.500 de locaţii situate în mai mult de 600 de localităţi, inclusiv în zone rurale. Pe plan internaţional, compania este prezentă în peste 200 de ţări.

Piaţa globală a remiterilor va creşte cu 8% în 2007

Un studiu de piaţă al AITE Group, citat de oficialul Western Union, arată că în 2007 valoarea totală a transferurilor de bani va creşte cu 8% faţă de anul anterior. În 2006 au fost trimise şi primite 269 de miliarde de dolari, iar estimările pentru 2007 cifrează această valoare la 289 miliarde de dolari.

Cei mai activi din acest punct de vedere sunt chinezii şi indienii, ale căror remiteri valorează peste 20 de miliarde de dolari pe an. Iar Republica Moldova ocupă un loc fruntaş în topul ponderii remiterilor, cu 30% din PIB. Creşterea pieţei globale a transferurilor de bani este dată în primul rând de majorarea continuă a migraţiei oamenilor. Potrivit studiilor ONU, numărul emigranţilor creşte spectaculos de la an la an, în 2006 ajungându-se la 195 de milioane de persoane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite