Românii sunt mai toleranţi cu maghiarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Etnicii unguri au încredere în români, apoi în germani

Dintre minorităţi, cei mai apropiaţi românilor sunt maghiarii, romii situându-se pe ultimul loc.
Studiul a fost efectuat în luna noiembrie de Centrul de Cercetare a Relaţiilor Interetnice şi Institutul pentru Studierea Minorităţilor Naţionale. Cercetarea s-afăcut în paralel atât pe un eşantion naţional reprezentativ, cât şi pe unul alcătuit din etnici maghiari, iar rezultatele au fost comparate cu studii similare efectuate începând din anul 2000. Dacă relaţiile cu maghiarii au avut o tendinţă ascendentă, faţă de minoritatea romă, acestea se dovedesc mai conflictuale.
Pe primul loc în relaţia de încredere în celelalte etnii, în raport cu românii majoritari se află maghiarii, cu un procent de 43,8 la sută, urmaţi de germani cu 40,6 la sută, evrei, 28, 5 la sută şi romi 19 la sută. Maghiarii au în primul rând încredere în români, pe care-i văd religioşi şi superstiţioşi, cu 72,8 la sută, apoi în germani, 53,7 la sută, evrei, 41,6 la sută şi romi, 25,3 la sută.
Maghiarii sunt percepuţi de români ca uniţi, mândri, dar egoişti. Percepţia românilor în relaţiile cu maghiarii sunt în special de colaborare, 46,3 la sută, faţă de numai 16,7 la sută cu romii, unde percepţia de stare conflictuală ajunge la jumătate din respondenţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite