Românii se tem de şomaj şi de taxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste jumătate dintre români cred că situaţia economică se va înrăutăţi în următoarele 12 luni.Românii se tem foarte mult de creşterea taxelor, astfel 46% din respondenţii unui studiu Synovate cred că acest fenomen îi va afecta foarte mult.

Aproape jumătate dintre românii participanţi la sondaj cred că vor fi foarte afectaţi de creşterea preţului la utilităţi (48%) şi la alimente (47%). Chiar şi aşa, românii nu pot renunţa la mâncare. Astfel, jumătate dintre cei intervievaţi spun că nu au redus şi nici nu vor reduce bugetul alocat cumpărării de alimente, deşi 32% din ei sunt îngrijoraţi din cauza scumpirilor iminente.

 Articolele vestimentare nu se mai numără printre priorităţile românilor. Unul din trei respondenţi a redus deja suma destinat achiziţionării de obiecte de îmbrăcăminte. În ceea ce priveşte organizarea bugetului, românii nu dau dovadă de cumpătare. Aproape trei din zece respondenţi nu şi-au redus şi nici nu îşi vor reduce bugetul pentru cadourile oferite prietenilor şi familiei.

Românii se tem de  deprecierea leului


image


Trei sferturi dintre participanţii la sondaj se tem foarte mult de deprecierea leului în raport cu alte valute. În acelaşi timp, 67% din ei cred că vor fi afectaţi de creşterea preţului combustibilului, fapt ce va declanşa o serie de scumpiri la utilităţi şi la alimente. Creditele şi şomajul sunt alte două mari temeri ale românilor. Astfel, 62% din cei intervievaţi se tem de scumpirea creditării, iar 60% din ei cred că şomajul va creşte.

Sectorul financiar va fi afectat, turismul nu

Sectorul financiar şi cel sanitar vor fi afectate foarte mult de criza economică actuală în opinia a 60% din respondenţi. Peste jumătate dintre ei cred că sectorul asigurărilor şi cel al comunicaţiilor vor fi afectate şi ele. Peste 60% din respondenţi consideră că magazinele mici au şanse mai reduse de a trece cu bine peste criza financiară, spre deosebire de marile hipermarketuri.

Surprinzător, în ochii românilor, cel mai bine merg industria auto, construcţiile şi agricultura. Doar 20% din cei intervievaţi cred că aceste domenii vor fi afectate, dar nu într-o măsură în care să îngrijoreze foarte mult. Nici turismul şi educaţia nu vor fi atât de afectate de situaţia economică incertă, puţin peste 10% din respondenţi apreciază că aceste sectoare vor avea probleme.

Creditare

80% din români sunt siguri că nu îşi vor mai cumpăra o casă, o maşină sau un teren în următoarele 12 luni. Astfel, foarte puţini au bani economisiţi şi, de asemenea, şi mai puţini au curajul să ia un credit pentru a le obţine.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite