Românii, la cules de struguri şi măsline - Revista presei din Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Se lansează documentarul , miercuri, 22 octombrie, în cinematograful Palafox”, anunţă “El Pais”. O producţie în care, spaniolul Carlos Iglesias, creatorul documentarului, prezintă 20

Se lansează documentarul , miercuri, 22 octombrie, în cinematograful Palafox”, anunţă “El Pais”.
O producţie în care, spaniolul Carlos Iglesias, creatorul documentarului, prezintă 20 de “poveşti” în care, tot atâtea persoane de naţionalitate română îşi dezvăluie trăirile şi viaţa pe care au dus-o, făcând “naveta” între Spania şi România.

Se aşteaptă sentinţa în procesul legat de furturile din Zaragoza”, informează “El Periodico de Aragon”.
Este vorba despre procesul celor 19 români acuzaţi, încă din 2006, de furt în localităţile Zaragoza şi Teruel. Aceştia furau autoturisme, calculatoare şi utilaje industriale pe care, ulterior, le vindeau.

80% din cei 1.700 de muncitori angajaţi la cules de struguri sunt de naţionalitate românâ”, scrie “Norte de Castilla”.
Aceştia au fost plătiţi, la doar 15 zile de când a început culesul strugurilor, cu 1,5 milioane de euro. Muncitorii au fost angajaţi nu doar pentru culesul strugurilor, ci şi pentru campaniile de recoltare a cartofilor şi usturoiului.

În Soria locuiesc peste de 9.200 de străini care au card de sănătate, cu 1.200 de persoane mai mult decât anul trecut”, relevă “Europa Press”.
Delegatul teritorial al guvernului local din Castilla y Leon, Carlos de la Casa, a atras atenţia asupra faptului că, în ultimul an, numărul persoanelor de altă naţionalitate decât cea spaniolă care au card e sănatate, a crescut cu 14,74%, faţă de anul trecut. Dintre aceştia, 1.079 sunt de naţionalitate română.

COAG estimează că recolta de măsline din acest an a scăzut cu 30-40%”, titrează “Hoy”.
Cu toate că în acest an numărul muncitorilor din agricultură s-a mărit, datorită românilor şi bulgarilor care au “emigrat” din construcţii la câmp, recolta de măsline este mai mică decât anul trecut cu 30-40%. Principalul motiv este clima, care nu a fost favorabilă măslinilor în acest an în Extremadura.

Guvernul pregăteşte dărâmarea închisorii din cartierul Carabancel”, informează “El Pais”.
Guvernul a început pregătirile pentru dărâmarea vechii închisori dezafectate, situate în cartierul Carabancel, din Madrid. Trei escavatoare sunt pregătite să înceapă dărâmarea zidurilor, iar cei 40 de români care locuiau între pereţii vechi ai închisorii au fost anunţaţi că trebuie să părăsească zona în maxim 48 de ore.

Numărul străinilor înscrişi la asigurările sociale a crescut cu 7,39% într-un an”, relevă “20 minutos”.
Numărul străinilor înscrişi la asigurările de sănătate corespunzătare pentru fiecare contract de muncă a crescut în regiunea Castilla y Leon cu 7,39% faţă de anul trecut. Însă cifra a scăzut cu 0,44% faţă de luna august a anului în curs. Provincia cu cei mai mulţi inscrişi este Burgos, cu 20,62%, urmată de Leon, 14,76% şi Segovia, 13,26%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite