Românii, prea săraci pentru "profesia" de investitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Europa Centrală şi de Est, ţara noastră ocupă penultima treaptă a clasamentului la capitolul plasamente Două treimi dintre români nu îşi permit să facă investiţii. Profiturile

În Europa Centrală şi de Est, ţara noastră ocupă penultima treaptă a clasamentului la capitolul plasamente

Două treimi dintre români nu îşi permit să facă investiţii. Profiturile mici sau existenţa unui împrumut sunt principalele cauze care descurajează plasamentele.

Nici pe piaţa imobiliară, nici la Bursă, românul mediu nu are posibilitatea de a face achiziţii semnificative. Iar în ceea ce priveşte plasamentele bancare, acestea rămân pentru mulţi neatractive în lipsa resurselor financiare, care se duc, în multe cazuri, pe ratele la credite.

În plus, "lipsa educaţiei financiare, deciziile luate fără un sfat profesionist şi neîncrederea în propria capacitate de a investi împiedică românii să îşi atingă potenţialul de dezvoltare financiară", este de părere Shah Rouf, CEO Aviva Grup România.

Doar ungurii sunt mai descurajaţi

Între ţările din regiunea Europei Centrale şi de Est, ţara noastră ocupă penultima treaptă a clasamentului în ceea ce priveşte disponibilitatea de a investi. Potrivit unui studiu al Aviva, 66% dintre români declară că nu îşi permit să investească, fiind întrecuţi doar de unguri, unde 77% nu reuşesc să investească.

La polul opus se află Rusia şi Cehia, unde 34% şi, respectiv, 37% din populaţie nu îşi permite o investiţie.
La nivel global, aproape jumătate din populaţie nu are posibilitatea realizării unui plasament.

Dobânzi prea mici la depozite

Românii sunt nemulţumiţi de rata dobânzilor la depozite, 18% fiind împiedicaţi să investească de profitul prea mic rezultat din plasarea economiilor în instrumente financiare. 17% din populaţia tării noastre motivează că existenţa unui credit face investiţiile irealizabile.

Nevoia de a avea acces la economii în orice moment este un alt motiv care îi împiedică pe români să facă investiţii pe termen lung, 63% dintre ei fiind de această părere.

Aceeaşi atitudine cu privire la economiile pe termen lung se poate remarca la majoritatea est-europenilor: 74% în Ungaria, 68% în Lituania, 66% în Rusia şi Polonia şi 70% în Cehia. La celălalt pol al clasamentului pe Europa se află Germania şi Spania, unde doar 44% din populaţie declară că îşi doreşte să aibă acces rapid la bani.

De ce nu investesc românii?

66% nu îşi permit o investiţie
18% declară că nu investesc deoarece rata dobânzilor la economii este prea mică
17% declară că îi împiedică un credit sau un împrumut
63% preferă să aibă acces rapid la economii

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite