Românii vor salarii tot mai mari de la angajatorii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii nu mai acceptă joburi prost plătite şi chiar refuză remuneraţii lunare de 600-700 de euro. Muncitorii din România au început să îşi vândă mai scump pielea angajatorilor

Muncitorii nu mai acceptă joburi prost plătite şi chiar refuză remuneraţii lunare de 600-700 de euro.

Muncitorii din România au început să îşi vândă mai scump pielea angajatorilor europeni. Un studiu prezentat de directorul Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Bucureşti (AMOFMB), Dumitru Pelican, Prefecturii Capitalei arată că muncitorii români au ridicat pretenţiile în ceea ce priveşte retribuirea activităţilor prestate în Europa.

Forţa de muncă calificată din România continuă să ia drumul Europei. Potrivit datelor furnizate de AMOFMB, deficitul de forţă de muncă din domeniul construcţiilor a ajuns deja la peste 60%, în turism şi prestări servicii la peste 50%, iar în sectorul industriei uşoare la 47%. "Dacă angajatorii români nu găsesc soluţii să păstreze forţa de muncă, 70% din firme vor sucomba", avertizeză Dumitru Pelican.


Soluţii pentru angajatorii români


Anul 2008 este considerat de specialişti unul mai liniştit în ceea ce priveşte exodul forţei de muncă. Început în 2006, fenomenul muncii în Europa a lăsat şantierele goale, hotelurile fără personal calificat, iar mai multe fabrici de confecţii au apelat la ajutorul chinezoaicelor pentru a putea rămâne pe piaţă.

Dumitru Pelican spune că mingea este în terenul angajatorilor care "trebuie să reactiveze planurile de management". Adică angajatorii sunt practic obligaţi atât să îi stimuleze financiar pe muncitori, cât să dezvolte şi programe de pregătire profesională.

"Mulţi dintre cei cu care am vorbit se feresc să investească în şcolirea forţei de muncă, pe motiv că, odată pregătiţi, oamenii tot afară se duc", mai spune Pelican. Tot el afirmă că muncitorii români pot rămâne în ţară dacă primesc salarii decente. "Dacă un angajator român plăteşte 55-60% din salariul oferit în Europa, muncitorul rămâne în ţară pentru că scapă de nişte cheltuieli pe care le are atât cu cazarea, cât şi cu întreţinerea", precizează Pelican.


Număr redus de muncitori calificaţi


Dacă în 2006 românii se călcau pe picioare pentru 500-600 de euro câştigaţi pe plantaţiile de căpşuni ale spaniolilor, acum muncitorii noştri au devenit mai pretenţioşi. Salariul acceptat de ei este de la 1.000 de euro în sus. "Anul trecut, în ţară, pe litoral, un bucătar specialist cerea un salariu de 1.400 de euro pe lună, bani curaţi. Puţini angajatori au acceptat, aşa că oamenii au plecat afară pe 2.000-2.300 de euro", explică Dumitru Pelican.

El spune că în ultima perioadă, în special în domeniul construcţiilor, oferta salarială a început să crească, ceea ce face ca unui muncitor calificat, în România, să i se ofere un salariu de peste 1.000 de euro, dar se poate să ajungă şi la 2.000 de euro.

Pelican mai spune că, în special în Bucureşti, unde rata şomajului este de numai 1,8% (în ţară, rata şomajului este de 4,3% - n.r.), numărul muncitorilor calificaţi este foarte mic. El spune că rata şomajului în rândul tinerilor cu vârste între 18 şi 24 de ani este de 23,9 la sută. Şi asta pentru că cei care au o diplomă nu au experienţă şi nu fac faţă pe piaţa muncii. Vina este dată pe programa şcolară şi pe nivelul scăzut de educaţie profesională după terminarea şcolii.


Ce ne aşteapă?


Costurile cu forţa de muncă în România au crescut cu 60%, în termeni reali, în perioada ianuarie 2005-iulie 2007, arată statisticile din domeniu. Acest lucru a făcut ca România să fie pe locul doi la exportul de forţă de muncă în Europa, după Polonia.

Reprezentanţii AMOFMB mai spun că previziunile ne încurajează. Şi asta pentru că mai mulţi români, în special din Spania, au tendinţa de a se întoarce în ţară. În 2007, domeniile bancare, IT şi chiar construcţii au găsit resurse pentru reţinerea în ţară a specialiştilor, stimulându-i cu salarii acceptabile. Analiştii financiari prognozează pentru 2008 o creştere în medie cu 15% a salariilor din România, însă angajatorii vor fi nevoiţi să asigure şi o formare profesională a personalului.


Un lucru nou apărut pe piaţa muncii din România este forţa de muncă din spaţiul extracomunitar. Numai AMOFM Bucureşti a oferit anul trecut 2.642 de adeverinţe angajatorilor pentru obţinerea de autorizaţii de muncă pentru cetăţenii străini din afara spaţiului comunitar. Dumitru Pelican spune că, pentru 2008, România are voie să aducă din afara Uniunii Europene cel mult 10.000 de muncitori. Până acum au apărut câteva sute de cereri. Muncitorii provin din Ucraina, Republica Moldova şi chiar China şi India.

Unde sunt muncitorii români

Potrivit datelor oficiale, în afara graniţelor sunt 3.900.000 de muncitori români. 31% din ei sunt în Italia, 17% în Spania, 8% în Germania şi 5% în Statele Unite ale Americii. Potrivit datelor Direcţiei Regionale de Statistică Bucureşti, dintre muncitorii care au rămas în ţară cel mai bine câştigă cei din Capitală. Salariul mediu brut de anul trecut din Bucureşti a fost de 2.006 lei, cu 42% mai mare decât la nivelul întregii ţări.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite