Românii îşi pot recupera în instanţă banii pe taxa de primă înmatriculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un oficial de rang înalt al Comisiei Europene a explicat, în exclusivitate pentru ziarul "Adevărul", cum îşi pot recupera cetăţenii români banii achitaţi pentru taxa de primă

Un oficial de rang înalt al Comisiei Europene a explicat, în exclusivitate pentru ziarul "Adevărul", cum îşi pot recupera cetăţenii români banii achitaţi pentru taxa de primă înmatriculare.

Practic, este vorba despre diferenţele apărute ca urmare a scăderii nivelului taxei conform noii formule anunţate de Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Astfel, Guvernul României ar putea să recurgă la aşa-numitele "aranjamente interne" şi să hotărască dacă şi în ce fel cetăţenii români vor primi diferenţa de bani înapoi. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, cetăţenii pot da oricând statul în judecată. Oficialul european a explicat că românii se pot adresa oricărei instanţe din România, nefiind neapărat nevoie de Curtea de Justiţie a UE. Motivul? Reglementarea statului român prin care s-a stabilit că vechea taxă de primă înmatriculare este incompatibilă cu Tratatul Comunităţii Europene, mai exact cu articolul 90.

Finanţele nu s-au consultat cu UE

Oficialul Comisiei Europene cunoştea încă de miercuri seara declaraţiile noului ministru al finanţelor şi economiei, numai că la biroul comisarului european Laszlo Kovacs nu s-a primit încă nicio notificare oficială din partea statului român. Declaraţiile şi intenţiile pozitive ale ministrului Vosganian sunt apreciate la Bruxelles, dar statul român trebuie nu doar să notifice, ci să şi adopte până la 15 mai o nouă lege care să reglementeze taxa auto. Aceasta trebuie să fie perfect compatibilă cu Tratatul CE. În caz contrar, în ciuda declaraţiilor de bună intenţie, procedura prin care Comisia Europeană a dus statul român în faţa Curţii de Justiţie a UE va merge înainte. Până pe 15 mai, guvernul român este sfătuit să discute în mod informal cu oficialii Comisiei pentru a verifica împreună dacă noua grilă de calcul este în întregime compatibilă cu Tratatul comunitar.

Varujan Vosganian: "Poluatorul plăteşte"

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a explicat ieri noua grilă de calcul a taxei de primă înmatriculare. Principiul de bază constă în reducerea taxei pe măsură ce autoturismul este mai vechi. "Dacă o persoană cumpără o maşină nou-nouţă, ea va polua 15 ani. Dacă o cumpără cu 3 ani vechime, atunci va polua mai puţin, pentru că durata de viaţă a maşinii este mai mică", a arătat Vosganian. Pentru maşinile mai vechi de 15 ani se plăteşte taxa care este aferentă vârstei de 15 ani. Un alt criteriu care va fi luat în calcul este gradul de poluare. Astfel, pentru vehiculele dotate cu motoare Euro 5 nu va fi aplicată nicio taxă, iar de la Euro 4 în jos taxa va creşte progresiv. Al treilea factor va fi capacitatea cilindrică, luându-se în calcul că motoarele mai mari poluează mai mult.Taxa auto va fi plătită atât la înmatricularea maşinilor din import, cât şi a celor din producţia autohtonă. În cazul tranzacţionării maşinilor înmatriculate deja în România, taxa nu va fi aplicată. Vosganian a precizat că noua variantă nu a fost prezentată oficial autorităţilor de la Bruxelles, existând în acest sens doar tatonări. Ministrul economiei crede însă că nu vor exista obiecţiuni din partea CE.

Ungaria, Polonia şi Cipru au restituit taxa

Comisia Europeană a declanşat proceduri similare şi împotriva Ungariei, Poloniei şi Ciprului. Ca şi România, aceste ţări au fost acuzate de încălcarea Tratatului CE în privinţa introducerii de taxe discriminatorii. De fiecare dată, Comisia Europeană a câştigat procesele, iar aceste state au fost obligate să returneze banii încasaţi contribuabililor.

"Nu a fost schimbat caracterul discriminatoriu al taxei"

Directorul general al firmei Autovit, Liviu Dobrin, crede că decizia Ministerului Economiei şi Finaţelor "nu schimbă cu nimic caracterul discriminatoriu al taxei, adică exact lucrul pentru care ne arată cu degetul Comisia Europeană". Principala problemă a oficialilor europeni a fost faptul că taxa de primă înmatriculare se aplică doar maşinilor second-hand provenite din ţările Uniunii, nu şi în cazul autoturismelor la mâna a doua, înmatriculate deja în România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite