Românii au puţine spălătorii ecologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că nu au soluţii pe piaţa internă, patronii îşi importă detergenţii şi utilajele din Uniunea Europeană Piaţa românească a spălătoriei ecologice e în plină expansiune,

Pentru că nu au soluţii pe piaţa internă, patronii îşi importă detergenţii şi utilajele din Uniunea Europeană

Piaţa românească a spălătoriei ecologice e în plină expansiune, spun patronii din domeniu. De la zi la zi, românii îşi modifică obiceiul învechit de a-şi spăla hainele acasă şi apelează la serviciile spălătoriilor, care le garantează păstrarea calităţii hainelor.

Însă, chiar dacă ar vrea să-şi cureţe hainele în mod ecologic, românii nu ar avea unde pentru că locurile unde se spală ecologic sunt foarte puţine. În Bucureşti există doar zece astfel de locuri "ecologice".

Conceptul de "spălătorie ecologică" a apărut în România în urmă cu câţiva ani, ca urmare a lansării aderării României la Uniunea Europeană. Patronii de spălătorii ecologice spun că fac cu greu faţă afluxului de clienţi, care uneori sunt şi câte 200 pe zi.

În schimb, ei se laudă că lucrurile spălate nu provoacă alergii şi procesul tehnologic e sută la sută ecologic, întrucât toate utilajele şi detergenţii sunt ecologice, de import. Aceste spălătorii folosesc utilaje care filtrează apa şi nu afectează mediul ambiant, iar calitatea culorilor hainelor rămâne neschimbată. În plus, detergenţii folosiţi sunt şi ei "eco", în sensul că au un conţinut redus de clor.

Maşinile automate, aduse din import

Pentru că pe piaţa românească a electrocasnicelor nu se vând maşini ecologice, patronii acestor spălătorii sunt nevoiţi să le aducă din alte ţări ale Uniunii Europene. "Folosim maşini de spălat importate din Suedia, Norvegia şi Germania", spune Andrei Bogdan, de la spălătoria A&B Andrei Consult. Acesta adaugă că maşinile ecologice folosesc mai puţin curent şi spală o cantitate mai mare de rufe.

Detergenţii lichizi, aduşi de la italieni

Nici la capitolul detergenţi "eco" nu stăm mai bine. Pe piaţa românească există numai detergenţi compactaţi, folosiţi de mai toată lumea. "Detergenţii lichizi de calitate îi aducem din Germania şi Italia", mai spune Andrei Bogdan.

Acesta adaugă că în sectorul spălătoriei se mai folosesc şi detergenţi de la marile firme importatoare de detergenţi profesionali, care au departamente de fabricare şi pentru publicul casnic de pe piaţa românească. Curăţătoriile care vor să dea calitate folosesc detergenţi importaţi special din Germania şi Italia.

Hainele de piele, cel mai dificil de curăţat

După cum spun patronii de spălătorii, deschiderea unei astfel de afaceri are nevoie de o investiţie între 60.000 şi 100.000 euro. În sectorul spălătoriei se folosesc detergenţi de la marile firme importatoare de detergenţi profesionali, care au departamente de fabricare şi pentru publicul casnic de pe piaţa românească, precum şi detergenţi importanţi special din Germania şi Italia pentru curăţătorii - spălătorii.

Unul dintre cele mai dificile sectoare ale unei spălătorii e cel al curăţătoriei uscate ("dry clean"), unde se folosesc substanţe ce nu permit modificarea texturilor articolelor procesate în curăţătorii. Însă de departe, spun specialiştii, partea cea mai dificilă dintr-o spălătorie e curăţarea hainelor şi a articolelor din piele naturală. "Noi oferim acest serviciu numai clienţilor ce-şi asumă riscurile ce pot surveni în cadrul procesului de curăţare. Clienţii noştri sunt informaţi de când aduc hainele de piele că acestea pot fi decolorate, întărite, pot suferi modificări de formă şi dimensiune", precizează Andrei Bogdan.

La fel de dificile sunt şi hainele sintetice, aţi văzut unele geci zici că sunt din cauciuc, materiale sintetice care au multe riscuri. Specialiştii spun că spălatul rufelor la o curăţătorie înseamnă un consum mult mai redus de energie, de detergent şi apă.

"O maşină de spălat nu ştie că aţi băgat doar doi ciorapi la spălat sau o cuvă plină. Pentru o spălare, ea consumă acelaşi nivel de apă şi detergent", spune Miron Dobrescu de la Blueclean. Acesta adaugă că numărul de clienţi pe lună depăşeşte 700.

Unii patroni spun însă că pentru spălătoriile ecologice trebuie folosite produse profesioniste. "Folosim o gamă foarte mare de produse, de la detergenţi, percloretilene, boostere pentru scos pete, balsamuri profesionale. pentru că sunt mai bune şi sunt livrate centralizat de furnizori.

Nu cred că este o diferenţă foarte mare între cele din comerţ şi cele profesionale, poate doar faptul că sunt ambalate în cantităţi mai mari şi, prin urmare, costul pe kg este mai mic", spune Ionuţ Ciocodeică, de la Bravoclean. Acesta adaugă că, spre deosebire de rufele spălate pentru persoane juridice, cele pentru persoanele fizice sunt mult mai scumpe, preţul fiind de câteva ori mai mare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite