Românii, puţin mai optimişti în apropierea Sărbătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barometru „ adevĂrul“
Barometru „ adevĂrul“

Sfârşitul anului 2011 aduce scăderea numărului celor care cred că ne îndreptăm într-o direcţie greşită, potrivit unui sondaj realizat de IMAS în exclusivitate pentru ziarul „Adevărul“.

81,6% din români consideră că ţara noastră se îndeaptă într-o direcţie greşită, potrivit unui sondaj realizat de IMAS în luna noiembrie 2011  pentru ziarul „Adevărul". Chiar dacă procentul celor nemulţumiţi este covârşitor, aceasta este cifra cea mai scăzută din cursul anului 2011. Vârful de scepticism a fost atins în aprilie 2011 - 89,1%, fiind aproape egalat în iulie 2011 - 88,2%.

Fenomenul optimismului ponderat în ultimele luni s-a produs şi anul trecut. La începutul lui 2011, 73,4% din cei intervievaţi erau de părere că România merge într-o direcţie greşită. Procentul a crescut după anunţul preşedintelui Traian Băsescu din mai 2011 privind tăierea salariilor şi a pensiilor: 90,1% în iunie 2010 şi 91,9% în luna iulie a aceluiaşi an. În schimb, în decembrie 2010 numărul celor neîncrezători ajunsese la 86,6%.

Spre sfârşitul anului, românii sunt mai indulgenţi şi cu guvernul condus de Emil Boc. Acum, 67,2% caracterizează drept „mai rea" performanţa actualului Executiv comparativ cu cel anterior, în timp ce în mai 2011 69% dădeau acelaşi răspuns. În iulie 2010,
Guvernul a înregistrat cele mai multe opinii negative - 75,8% îl catalogau drept mai rău decât cel anterior.

Obişnuinţa de a trăi prost

A scăzut uşor şi numărul celor care sunt convinşi că anul viitor nivelul de trai se va înrăutăţi. Dacă în iulie 2011, 39,7% estimau că vor trăi mai prost peste un an, în noiembrie doar 33,3% dau acelaşi răspuns. Nota dominantă rămâne scepticismul: 35,9% cred că peste un an de zile vor avea acelaşi nivel de trai. Practic, în noiembrie se înregistrează cel mai mare număr de români carte dau acest răspuns. În ianuarie 2011, doar 30,1% din respondenţi estimau că vor trăi la fel peste un an.

Chiar dacă sunt variaţii de câteva procente, românii nu sunt satisfăcuţi de nivelul lor de trai. Potrivit sondajului, 34% au afirmat că sunt nemulţumiţi de modul în care trăiesc, în timp ce 28,4% se declară „foarte nemulţumiţi". Există însă şi români fericiţi: 14,4% sunt mulţumiţi de nivelul de trai, iar 0,4% sunt foarte mulţumiţi. Autorii sondajului au măsurat şi preferinţele de economisire ale românilor. Astfel, 43,8% afirmă că şi-ar investi banii într-o afacere, 16,6% i-ar depune la bancă 9,7% ar cumpăra acţiuni, în timp ce 5% i-ar păstra acasă. Doar 1,3% spun că, dacă ar avea bani, şi-ar propune să-i cheltuiască rapid.

Ne bucurăm că nu am ajuns ca Grecia

Analistul Andrei Ţăranu pune părerea „mai optimistă" a celor chestionaţi în privinţa direcţiei în care se îndreaptă România pe seama comparaţiei cu celelalte ţări, aflate la ananghie. „În clipa de faţă este foarte greu pentru unii români să-şi mai dea seama cum suntem, care este direcţia în care mergem, dar fac comparaţia între România şi celelalte ţări cum ar fi Grecia, Spania, Italia, iar părerea este mai bună.

Probabil că îşi spun că nu e tocmai atât de rău dacă nu am ajuns ca ei", a explicat Andrei Ţăranu. În opinia acestuia, determinant este şi gradul de informare as celor chestionaţi, în condiţiile în care la cei mai mulţi nu ajung informaţiile corecte, ci doar unele trunchiate. „«Nu ni se întâmplă ce li se întâmplă lor, deci nu trebuie să fim atât de rău». Asta trebuie să-şi spună «optimiştii»", a interpretat Ţăranu datele sondajului IMAS.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite