Românii proiectează din ce în ce mai puţine case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aprilie 2009 s-au eliberat cu peste 20% mai puţine autorizaţii de locuinţe decât în aprilie 2008. Constructorii spun că tendinţa este normală în contextul situaţiei economice nefavorabile şi estimează că primele semne de revigorare vor apărea în septembrie.

În luna aprilie 2009 au fost eliberate, per total, 4.071 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 21,1% faţă de luna aprile 2008, potrivit datelor raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de martie 2009, diminuarea a fost de 6,7%.

În primele patru luni din 2009, au fost eliberate 14.642 de permise de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 13,7% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent.

Cele mai importante scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (-1.037 de autorizaţii), Centru (-425 de autorizaţii) şi Nord-Est (-264 de autorizaţii). Singura creştere a numărului de autorizaţii eliberate pentru construirea de clădiri rezidenţiale a fost în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia (+148 de autorizaţii).

Mai multe autorizaţii în mediul rural

Din totalul de autorizaţii emise în aprilie 2009, aproape 65% vizează clădiri rezidenţiale din mediul rural. Tendinţa este similară celei din luna precedentă. De asemenea, distribuţia în profil regional evidenţiază o tendinţă de scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în aproape toate regiunile de dezvoltare.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în aprilie 2009 s-au eliberat cu 1.089 mai puţine autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale. Cele mai importante scăderi au fost în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (-345 de autorizaţii), Sud-Muntenia (-179 de autorizaţii), Centru (-162 de autorizaţii) şi Nord-Est (-160 de autorizaţii).

„Prima Casă“, speranţa constructorilor

Reprezentanţii firmelor de construcţii spun că această tendinţă este normală în contextul situaţiei economice nefavorabile. „Foarte mulţi investitori au îngheţat finanţarea proiectelor, în condiţiile în care zona imobiliară reprezintă 33% din piaţa construcţiilor“, spune Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

În opinia sa, programul „Prima Casă“ ar putea contribui la remedierea situaţiei, dar de-abia din septembrie-octombrie. „Guvernul ar fi trebuit să se consulte cu principalii actori din această piaţă, inclusiv cu patronatele din domeniul construcţiilor, înainte să demareze acest program. Totul ar fi mers mai repede în acest fel”, crede Plosceanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite