Românii, printre cei mai săraci suporteri de la Euro 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru 100 de euro cheltuiţi în ţara noastră, vom beneficia de servicii de 58 de euro în Austria Dacă pentru un elveţian este mai ieftin să urmărească meciurile din campionat în

Pentru 100 de euro cheltuiţi în ţara noastră, vom beneficia de servicii de 58 de euro în Austria

Dacă pentru un elveţian este mai ieftin să urmărească meciurile din campionat în Austria decât în ţara natală, suporterul român cu greu îşi poate găsi o alternativă mai avantajoasă.

Românii şi ruşii vor plăti cel mai mult pentru un sejur în Austria, pe durata desfăşurării Campionatului European de fotbal, din cauza puterii scăzute de cumpărare din aceste două ţări.

Potrivit unui studiu realizat de Bank Austria, membră a grupului Unicredit, între vizitatorii din cele 16 state participante la EURO 2008, cei mai avantajaţi vor fi elveţienii, suedezii şi italienii, pentru care o vacanţă în Austria este chiar mai ieftină decât una petrecută în ţara-mamă.

"Datorită standardelor de viaţă ridicate din Austria, doar elveţienii, suedezii şi italienii vor putea să-şi permită mai multe în Austria decât acasă, în timp ce alţi vizitatori vor primi drastic mai puţin pentru fiecare euro cheltuit la campionatul european decât acasă", susţine Stefan Bruckbauer, economist-şef adjunct la Bank Austria.

Parităţi diferite ale preţurilor

Calculele realizate de analiştii băncii arată că 100 de euro cheltuiţi în Elveţia, Suedia şi Italia valoarează 122, 105, respectiv 102 euro pe teritoriul Austriei, dacă se ţine cont de paritatea puterii de cumpărare pentru cele trei state. De cealaltă parte a baricadei se află ultimele clasate, Turcia, România şi Rusia.

Cu alte cuvinte, o sumă de 100 de euro cheltuită de un român pe teritoriul ţării nu valorează decât 58 de euro în Austria, în această perioadă. Mai prost decât noi stau doar ruşii, pentru care raportul este de 54 euro. Un pic mai norocoşi sunt, însă, turcii şi croaţii, pentru care paritatea este de 67 euro, respectiv 57 euro.

"Suporterii din Franţa, Germania şi Olanda vor constata că preţurile din Austria sunt similare cu cele din ţările de origine, în timp ce grecii şi cehii vor plăti cu 10-20% mai mult", este de părere Stefan Bruckbauer, economist-şef adjunct la Bank Austria.

Analiştii spun că preţurile sunt mai puţin accesibile în unele staţiuni din Austria decât în celelalte state participante la Euro 2008, datorită veniturilor ridicate ale austriacului de rând, comparativ cu cele din alte state precum România sau Rusia.

Turcia, destinaţie avantajoasă

Dacă e să privim totul din perspectiva turistului interesat de un sejur în străinătate, analiştii spun că cea mai avantajată destinaţie este Turcia. Aici, creşterile de preţ generate de presiunile inflaţioniste au fost anulate de deprecierea puternică a lirei turceşti.

În aceeaşi situaţie se află şi Statele Unite, unde turiştii pot beneficia de servicii de 137 de euro, pentru cei 100 de euro cheltuiţi în Austria. "Adică cu 12% mai mult faţă de nivelul de anul trecut", adaugă Bruckner.

În acelaşi clasament al destinaţiilor avantajoase pentru austrieci urmează Croaţia şi Marea Britanie. Situaţia este diferită pentru Ungaria, unde serviciile turistice s-au scumpit cu 6% faţă de anul trecut.

Aprecierea monedei naţionale a scumpit şi sejururile efectuate în Elveţia, pe fondul interesului mai mare al investitorilor şi pentru francul elveţian pe perioada crizei economice ce persistă în această perioadă la nivel mondial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite