Românii sunt printre primii la afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Ca să evite stresul obţinerii permisului de muncă, imigranţii români au găsit soluţia: îşi înfiinţează firme. Pentru a evita cozile interminabile şi stresul aşteptării

>> Ca să evite stresul obţinerii permisului de muncă, imigranţii români au găsit soluţia: îşi înfiinţează firme.

Pentru a evita cozile interminabile şi stresul aşteptării permiselor de muncă, românii au găsit soluţia - să lucreze pe cont propriu, înfiinţându-şi firme. Ei se situează pe primul loc în topul autonomilor din Spania, poziţie ocupată până la începutul acestui an de englezi. Cei mai mulţi lucrează în construcţii, comerţ şi alimentaţie.

Mai mult de 61% din muncitorii străini din Spania, care au solicitat anul acesta documentele necesare pentru a lucra pe cont propriu, sunt români. Potrivit statisticilor întocmite de Federaţia Naţională a Muncitorilor Autonomi, în primele 10 luni ale acestui an, 52.454 de imigranţi şi-au deschis propria afacere. Faţă de sfârşitul anului trecut, cifra acestora a crescut cu 31,8%.

Dintre cele 99.324 de persoane care au decis să-şi înceapă afacerile în acest an, 52,8 %, mai exact 52.454, sunt imigranţi, dintre care 47.391 provin din România.

Românii, în marea lor majoritate, decid să lucreze pe cont propriu din cauza procedurii extrem de lente prin care se obţin permisele de muncă.

În primul rând trebuie să solicite permisul de rezidenţă în regim comunitar, proces care durează între nouă luni şi un an. Numai după obţinerea acestui certificat ei pot solicita permise de muncă, în regim general, procedură folosită de toţi imigranţii necomunitari aflaţi în Spania.

Permisul de muncă poate întârzia şi el încă un an. În Spania, nou-intraţii în UE nu pot lucra fără permis de muncă până în 2009. Pentru a evita cozi interminabile, luni de stres şi de aşteptare, imigranţii români pot lucra pe teritoriul Spaniei pe cont propriu, plătind impozite statului. Odată obţinut permisul de rezidenţă, aceştia pot merge la sediile Regimului Special de Muncitori Autonomi, unde întocmesc un contract în care trebuie să specifice tipul de activitate pe care îl vor desfăşura şi li se stabileşte o taxă lunară. În acest fel, sunt consideraţi întreprinzători.

Provinciile în care s-au înregistrat cei mai mulţi autonomi români sunt Catalonia, Madrid, Comunitatea Valenciană şi Andaluzia.

>> Un italian şi-a făcut "mea culpa" la slujba pentru băieţelul rrom Florin.

O ceremonie simplă a avut loc sâmbată, la slujba de pomenire a lui Florin, băieţelul rrom de 4 ani ucis la începutul săptămânii trecute într-o periferie a Bolognei, relevă cotidianul italian "La Repubblica".

Baraca în care locuia împreună cu părinţii şi doi fraţi a fost distrusă de un incendiu. În cursul slujbei oficiate de preotul ortodox Ion Râmboi, câteva femei rrome au depus în faţa barăcii incendiate diverse obiecte care să amintească de micuţ: ciorăpei, pantofiori, chipsuri, ciocolată, jucării, precum şi petale de flori. Alături de tatăl băiatului, Cristinel (zilier "la negru" în construcţii), s-au aflat şi viceprimarul Bolognei, Adriana Scaramuzzino, şi preşedintele provinciei, Beatrice Braghetti.

"Nu suntem toţi inocenţi, dar sunt mii de români cinstiţi pe care îi uneşte suferinţa. E momentul să reînvăţăm să convieţuim, ajutând rromii şi imigranţii să se integreze, iar pe italieni să-şi învingă temerile", a spus preotul Ion Rimboi. După discursul preotului, un cetăţean italian din Bologna, care a preferat să-şi păstreze anonimatul, a luat cuvântul la microfon: "E uşor acum doar să cer iertare, dar port şi eu în suflet această povară.

Trebuie să renunţ să mai exploatez imigranţi fără să mă întreb cine sunt ei sau unde dorm". Corpul lui Florin va fi transportat în zilele următoare în România, cu un avion pus la dispoziţie de preşedintele Consiliului de miniştri al Italiei, Romano Prodi. Acesta le-a şi transmis părinţilor micuţului un mesaj de "afectivitate şi solidaritate".

Frăţiorii lui Florin, grav răniţi în incendiu, sunt, în continuare, sub supraveghere la secţia de arsuri grave a unui spital din Padova, asistaţi de mama lor, Uliana. (Florin Popa, Milano)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite