Românii, printre cei mai nefericiţi pământeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii şi bulgarii sunt printre cei mai nefericiţi oameni din lume, arată un studiu dat ieri publicităţii în Marea Britanie. Pe primul loc al fericiţilor se află danezii, pe al doilea -

Românii şi bulgarii sunt printre cei mai nefericiţi oameni din lume, arată un studiu dat ieri publicităţii în Marea Britanie. Pe primul loc al fericiţilor se află danezii, pe al doilea - elveţienii, iar pe al treilea - austriecii.
ţările cu număr foarte mare de locuitori se pare că o duc prost cu fericirea. Astfel, China ocupă un loc 82, India - locul 128, iar Rusia - poziţia 167. Românii, care au acumulat 136 de puncte, par a fi mai fericiţi decât bulgarii (164), dar mai nefericiţi decât mongolii (59) şi namibienii (74).

Fericirea - ca discurs politic
Autorul primei "hărţi a fericirii", psihologul britanic Adrian White, a luat în calcul criterii precum gradul de educaţie, cel de sănătate, speranţa de viaţă şi, nu în ultimul rând, venitul mediu anual al locuitorilor din toate cele 178 de ţări din întreaga lume. Deşi cântărirea fericirii unui popor rămâne în continuare o chestiune subiectivă, studiul psihologului de la Universitatea Leicester a devenit deja instrument în mâna politicienilor britanici. Un alt studiu publicat de BBC arăta că 81 la sută din britanici aşteaptă de la guvernul de la Londra mai degrabă să-i facă fericiţi decât bogaţi.

Capitaliştii sunt mulţumiţi
"Există impresia că un capitalism sănătos îi face pe oameni nefericiţi", spune White. "Evaluarea noastră arată că locuitorii ţărilor în care există un sistem de sănătate funcţional, un venit mediu mai ridicat şi acces la educaţie înclină să se califice drept oameni fericiţi sau satisfăcuţi", a mai adăugat el. Studiul, care nu are pretenţia de a fi exact şi al cărui rezultat este o hartă în nuanţe de roşu ajungând până la galben, în funcţie de gradul de fericire pe care îl resimt locuitorii unei ţări, se bazează pe o sută de analize şi rapoarte ale UNESCO, CIA, ale World Health Organization, barometre şi chestionare la care au răspuns peste 80.000 de oameni de pe toate continentele.

Reţetă pentru nefericiţi
A fi fericit înseamnă pentru fiecare altceva. Totuşi, oamenii s-au încăpăţânat să definească şi apoi să dea reţete nefericiţilor pentru a deveni fericiţi. Cunoaştem cu toţii poeţi şi filosofi care vorbesc despre fericire. ştiaţi că există şi o ştiinţă al cărei obiect de studiu îl reprezintă "fericirea"? Cercetătorii autorizaţi ai fericirii au făcut un profil al omului fericit:
- oamenii care deţin controlul asupra propriei vieţi
- oamenii care reuşesc să găsească echilibrul între încordare şi relaxare, între muncă şi timp liber
- oamenii care ştiu să îşi dorească ceva anume, raportându-se la ce au deja
- oamenii care sunt curioşi şi creativi
- oamenii care nu se concentrează pe "a fi fericiţi", ci iau viaţa aşa cum este, cu lucruri plăcute şi mai puţin plăcute
Recomandarea specialiştilor în fericire: Nu aşteptaţi "fericirea cea mare", ci "trăiţi din plin "momentele scurte de fericire" din viaţa dvs.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite