Românii au prins gustul turismului de shopping

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sezonul reducerilor este perioada de care din ce în ce mai mulţi români ţin cont atunci când aleg să-şi petreacă vacanţa sau doar weekendul în străinătate Bulgaria a devenit deja o

Sezonul reducerilor este perioada de care din ce în ce mai mulţi români ţin cont atunci când aleg să-şi petreacă vacanţa sau doar weekendul în străinătate

Bulgaria a devenit deja o destinaţie de shopping la sfârşit de săptămână pentru giurgiuveni. Ungaria şi Italia sunt, de asemenea, preferate de românii dispuşi să traverseze graniţele ţării ca să prindă câteva zile de cumpărături pe săturate. Discounturile sunt deocamdată puntea care uneşte cel mai bine România de marile capitale europene ale modei.

Sute de români din Giurgiu sau Bucureşti trec în fiecare weekend la Ruse, cea mai apropiată localitate bulgărească de graniţa cu România. Acum că sunt reduceri, interesul la shopping a crescut, pentru că bulgarii au preţuri bune. "Am luat un tricou de bumbac, cu imprimeu, cu 12 lei, cam 6-7 leva, iar la noi, cu reduceri cu tot, sub 18 lei nu îl găseşti", spune Florin, un giurgiuvean obişnuit cu traseul spre Ruse.

Aparate de aer condiţionat mai ieftine

La fiecare sfârşit de săptămână, micii comercianţi din Giurgiu s-au înghesuit la magazinele din Ruse. Preţurile sunt mai mici cu aproximativ 20% decât la noi, iar acum, în perioada reducerilor, scad şi mai mult.
"La noi, un aparat de aer condiţionat de 9.000 de BTU se dă la reduceri cu vreo 900 de lei, iar la bulgari iese puţin peste 700", a spus Cristi Vasilescu, din Giurgiu, în timp ce-şi încărca duba în parcarea de la Metro din Ruse.

El a adăugat că, "dacă ai noroc, cumperi articole de îmbrăcăminte la jumătate de preţ faţă de Bucureşti sau Giurgiu". Materialele promoţionale dintr-un hipermarket de lângă Ruse arată că o pereche de pantofi sport Adidas costă 53,99 leva. La un curs de schimb de 1,90 lei la o leva, preţul iese la 102,58 lei, cu aproximativ 50 de lei mai ieftin ca în magazinele româneşti.

Strada soldurilor

Artera pietonală din centrul oraşului Ruse este un rai al reducerilor. Vitrinele sunt pline de cifre, procente şi inscripţii care te cheamă la solduri. "La reducerile din primăvară am luat ţeapă. Am luat de la Bucureşti, la reducere, o plasmă cu 2.000 de lei. După trei zile o văd la Ruse cu 1.700 de lei", a povestit Florin. Singura problemă a vecinilor de dincolo de Dunăre este programul, majoritatea magazinelor fiind deschise între 10.00 şi 18.00.

Arădenii şi timişorenii dau buzna în Ungaria

Reducerile din magazinele ungureşti cu până la 70 la sută nu-i lasă indiferenţi nici pe românii din vestul ţării care trec graniţa cu sutele pentru a-şi achiziţiona produse la preţ redus. Limba română poate fi auzită la orice colţ de stradă în oraşele maghiare de lângă graniţa cu România, iar numărul maşinilor de Arad şi Timiş, care circulă pe şoselele din Oroshaza, Mako şi Szeged, este aproape egal cu cel al autoturismelor maghiare.

"Sunt destul de scumpe hainele în România, chiar şi cu preţ redus. Eu nu cumpăr niciodată nimic de la noi din magazine, prefer să merg până în Ungaria. Sunt mai de calitate şi la preţuri mult mai bune, chiar şi în afara perioadei de soldări", ne-a declarat Ştefan Ilieş, din Arad, care merge frecvent la cumpărături peste graniţă.

Soldurile, sărbătoare estivală la unguri

Sezonul reducerilor din magazinele ungureşti este întotdeauna un eveniment. A devenit chiar o sărbătoare estivală, pe care o aşteaptă toată lumea. Perioada de soldare este menţionată chiar şi în pliantele promoţionale pentru turism. În plus, agenţii economici nu ezită să-şi facă reclamă pe biletele de la spectacole, cinema sau circ, pentru a-şi atrage cât mai mulţi clienţi. Reducerile practicate se situează între 30 şi 50 la sută, iar în unele magazine ajung şi la 70 la sută.

În centrele comerciale din Mako, de exemplu, articolele de îmbrăcăminte se pot achiziţiona cu 30 la sută mai ieftin decât de obicei, iar aceste reduceri se simt cel mai bine în cazul articolelor de firmă.
O cămaşă, de exemplu, care se vinde de obicei cu 5.500 de forinţi (66 lei), se poate cumpăra, acum, la reducere, cu 3.200 de forinţi (38,4 lei), iar o pijama, tot de firmă, care costa 7.500 de forinţi (90 lei), acum se poate cumpăra cu 3.700 de forinţi (44,4 lei).

La Szeged, oraş situat la 43 de kilometri de graniţa cu România, pantofii din piele care până la 1 august aveau preţuri variind între 10.500 şi 11.000 de forinţi (126 - 132 lei) pot fi cumpăraţi la preţuri cuprinse între 6.000 şi 6.500 de forinţi (72 - 78 lei).

Mari reduceri de până la 70 la sută se practică, în oraşul Szeged, şi la costumele de baie, prosoapele de plajă, precum şi la corturi, rucsacuri, umbrele de plajă şi îmbrăcăminte sport.

O pereche de blugi se vinde cu 1.800 de forinţi (21,6 lei), tricourile sport pot fi cumpărate cu 1.150 forinţi (13,8 lei), rochiile de plajă cu preţuri cuprinse între 1.200 şi 1.860 forinţi (14,4 - 22,4 lei).
Cei care nu doresc marfă de firmă apelează la magazinele din cartiere, unde tricourile de vară se vând cu 500 de forinţi (6 lei), 600 de forinţi (7,2 lei) sau 700 de forinţi (8,4 lei).

Şi articolele sport sunt foarte căutate acum, o pereche de adidaşi putând fi achiziţionată cu 850-1.000 de forinţi (10,2 lei - 12 lei), un trening ajungând să coste 1.500-2.000 de forinţi (18 - 24 lei).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite