Românii sunt politicoşi, punctuali, dar n-au maniere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii cred despre ei înşişi că sunt nişte oameni politicoşi, dar că sunt aproape lipsiţi de bune maniere. Aceasta este concluzia unui studiu internaţional efectuat la sfârşitul anului

Românii cred despre ei înşişi că sunt nişte oameni politicoşi, dar că sunt aproape lipsiţi de bune maniere. Aceasta este concluzia unui studiu internaţional efectuat la sfârşitul anului trecut de GfK Custom Research Worldwide.

Conform rezultatelor anchetei, care a vizat 20 de ţări europene şi din Statele Unite, la întrebarea "În ce ţară trăiesc persoanele cu cele mai bune maniere", doar 6% din românii intervievaţi au fost de părere că oamenilor din ţara noastră li se poate atribui o asemenea calitate. La acest capitol, doar maghiarii şi spaniolii, cu 4%, respectiv 5% au fost mai exigenţi cu ei înşişi. La polul opus, cei mai siguri de bunele lor maniere s-au situat belgienii, cu 39%, urmaţi de elveţieni - 38% şi austrieci, cu 34%.

În ceea ce priveşte percepţia pe care au avut-o intervievaţii despre proastele maniere din alte ţări decât a lor, pe primul loc s-a situat de departe SUA, votată de o cincime din repondenţi. Această opinie a fost împărtăşită în special de turci (42%), germani (23%), suedezi (22%) şi chiar americani (26%).

Fără telefoane la masă

Cum este politicos să te comporţi, dacă primeşti un telefon pe mobil, în timpul unei cine în oraş? Patru din 10 europeni declară că telefoanele ar trebui închise în timpul cinei. Vest-europenii şi americanii cu vârsta peste 50 de ani au fost cei mai categorici: peste jumătate şi-au exprimat opinia conform căreia telefoanele ar trebui închise.

Românii se plasează din acest punct de vedere, alături de francezi, italieni şi spanioli, în plutonul celor mai politicoşi, care consideră că este acceptabil să preiei apelul, cu condiţia să ieşi, pentru conversaţie, afară din local.

În topul punctualităţii

În ceea ce priveşte punctualitatea, România se află pe primele locuri în rândul ţărilor vizate de studiul GfK.

Aproape 60% din români, în special cei din mediul rural, consideră că este foarte important să fi punctual şi chiar că la o întâlnire este necesar să ajungi puţin mai devreme decât la ora stabilită. Pe aceeaşi poziţie cu România s-a situat Austria, iar pe locul al treilea, la un procent diferenţă, Rusia.

Ancheta a presupus intervievarea a 20.326 repondenţi, cu vârsta peste 15 ani, din 20 de ţări, în perioada septembrie-octombrie 2006, cu privire la naţiunea cu cele mai bune maniere şi atitudinea lor faţă de punctualitate, folosirea telefoanelor mobile şi fumat. Studiul a fost realizat de GfK Custom Research Worldwide pentru "Wall Street Journal Europe", cu suportul financiar al GfK-Nürnberg.

Cărţile despre maniere se vând bine

Românii îşi "perfecţionează" manierele citind cărţi. Ultimele cifre, actualizate săptămâna trecută de Editura Humanitas, arată că "Ghidul nesimţitului", de Radu Paraschivescu şi "Codul bunelor maniere astăzi", de Aurelia Marinescu se află în topul preferinţelor cititorilor. Volumul lui Paraschivescu a fost bestsellerul verii, fiind vândut până acum în peste 35.000 de exemplare. "Biblia" cărţilor de gen, scrisă de Aurelia Marinescu, s-a tipărit într-un tiraj-record. 230.000 de exemplare au fost "rase" până acum de pe rafturi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite