Românii mai au şi bani “de pus de-o parte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii mai au şi bani “de pus de-o parte”
Românii mai au şi bani “de pus de-o parte”

Criza economică a lovit în plin gospodăriile româneşti, dar chiar şi aşa am reuşit să economisim în medie 12% din veniturile obţinute în primul trimestru din 2009. Cel puţin asta arată calculele celor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Familiile din România au economisit în medie 272 de lei, din cei 2.268 de lei, cât reprezintă venitul total mediu lunar obţinut în primul trimestru. Cu tot cu economii, cheltuielile românului de rând reprezintă 88% din nivelul veniturilor totale, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

În intervalul ianuarie - martie, cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în medie, de 1.996 lei lunar pe gospodărie. Venitul total mediu lunar a fost de 780 lei de persoană, iar cheltuielile pe persoană au fost de 687 lei, potrivit datelor INS.

Mâncare şi băuturi nealcoolice, peste 40%
Cheltuielile de consum au avut cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor gospodăriilor (72,2%), urmate de impozite, contribuţii, cotizaţii şi taxe (16,7%) şi cheltuieli de producţie (7,4%), în timp ce cheltuielile pentru investiţii au reprezentat numai 0,9% din totalul cheltuielilor gospodăriilor, în primele trei luni ale acestui an.

Cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum făcute de români în trimestrul I din 2009 s-a axat pe alimente şi băuturi nealcoolice (40,8%), urmate de cheltuielile cu locuinţa - apă, energie electrică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei - (22,5%), băuturi alcoolice şi tutun (6,6%), respectiv pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte (4,7%).

Ponderea de 40,8% a cheltuielilor cu produsele alimentare şi băuturile nealcoolice în cheltuielile de consum ale gospodăriilor a fost mai mare în intervalul ianuarie - martie decât în trimestrul anterior, potrivit datelor INS.

La oraş este mult mai scump

Deşi nivelul cheltuielilor lunare de consum este mai mare în mediul urban decât în cel rural cu 523 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 51 lei. Asta pentru că la ţară, 48,2% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezintă contravaloarea consumului din resurse proprii. La oraşe, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit numai 22,7% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Cheltuielile efectuate de gospodării pentru sănătate (4,6% din cheltuielile de consum) şi mai ales cele pentru educaţie (1,2% din cheltuielile de consum) au înregistrat un nivel scăzut. Motivul? Satisfacerea acestor nevoi este realizată în cea mai mare parte prin servicii publice, de care aceştia beneficiază în cadrul sistemului asigurărilor sociale sau gratuit, susţine INS.

Veniturile băneşti au fost în medie de 4,5 ori mai mari decât cele în natură. În primul trimestru din 2009, veniturile totale medii lunare au fost, în termeni nominali, de 2.268 de lei pe gospodărie şi 780 de lei pe persoană, din care veniturile băneşti au fost, în medie de 1.863 de lei lunar pe gospodărie (641 de lei pe persoană), iar cele în natură de 405 de lei lunar pe gospodărie (139 de lei pe persoană).

Salariul, cea mai importantă sursă de venit
Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, de 51,3% din veniturile totale ale gospodăriilor în primul trimestru din 2009 faţă 51,5% în trimestrul IV din 2008.

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, în primele trei luni, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale în proporţie de 23,5%, din agricultură cu 1,4%, din activităţi neagricole independente cu 2,5%, venituri din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei cu 1,9%, precum şi cele din proprietate (0,1%).

În primul trimestru , veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 36,4% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 13,1% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor.

În urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 62,8% din salarii (în scădere cu 0,6 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior), de 21,9% din prestaţii sociale, iar veniturile în natură au reprezentat 10% din total.

În rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 33,7% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (29,9%) a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând numai 3,8%.

O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale, în primul trimestru din 2009, a revenit şi veniturilor salariale (30,9%) şi celor din prestaţii sociale (26,5%).

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite