Românii din nordul Europei au episcop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhimandritul clujean Macarie a fost numit lider spiritual al românilor ortodocşi din Danemarca, Suedia şi Norvegia Câteva sute de clujeni au asistat, ieri, la Catedrala Mitropolitană

Arhimandritul clujean Macarie a fost numit lider spiritual al românilor ortodocşi din Danemarca, Suedia şi Norvegia

Câteva sute de clujeni au asistat, ieri, la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Cluj, la slujba de hirotonisire a arhimandritului Macarie Drăgoi, noul episcop al Europei de Nord. Ceremonia a fost condusă de mitropolitul clujean Bartolomeu Anania şi de Serafim, mitropolitul Germaniei, al Europei Centrale şi de Nord.

Episcopia ortodoxă a Europei de Nord are sediul central la Stockholm şi include Suedia, Norvegia şi Danemarca. Numărul estimat al românilor din aceste comunităţi este de aproximativ 30.000.

La nici 31 de ani împliniţi, Macarie Drăgoi este cel mai tânăr episcop ortodox român. Născut în Căianu-Mic, judeţul Bistriţa-Năsăud, Macarie are studii universitare de teologie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi la Universitatea din Leeds, Marea Britanie.

Ieri, episcopul Macarie şi-a afirmat deschiderea pentru un dialog ecumenic cu celelalte biserici, urmând îndemnul mitropolitului Serafim. Macarie a mai spus că va milita pentru unitatea comunităţilor româneşti din ţările nordice, care "sunt extrem de răsfirate".

PF Daniel, patriarhul BOR, i-a transmis episcopului Macarie, pe lângă felicitări, că îi revine o misiune spirituală importantă şi delicată. Mitropolitul de la Cluj, Bartolomeu Anania, a fost cel care l-a susţinut pe Macarie în evoluţia sa pastoral-misionară.

Macarie Drăgoi: "Am fost o singură dată în ţările nordice, după numire"

Episcopul Macarie al Europei de Nord a declarat, pentru "Adevărul", că nu cunoaşte prea bine realităţile cu care se confruntă românii ortodocşi din nordul Europei. Înaltul ierarh a precizat că a vizitat prima dată ţările din Peninsula Scandinavă abia după numirea sa ca episcop.

- Adevărul: Cum sunt privite comunităţile de români ortodocşi în ţările din Peninsula Scandinavă?

- Macarie Drăgoi: Nu cunosc foarte exact cum sunt percepute comunităţile româneşti din ţările nordice. Am fost o singură dată acolo, timp de două zile, după învestirea ca episcop, şi nu am avut când să mă familiarizez cu realităţile respective. Voi vedea.

- Cum comentaţi intenţiile unor state europene, de exemplu Italia, de a lua măsuri de expulzare a românilor care comit infracţiuni pe teritoriile lor?

- La fel, nu cunosc situaţia. Cert este că acolo, în Italia, sunt alte realităţi pastorale decât în Nord, însă nu doresc să comentez.

- Ce credeţi că v-a recomandat pentru numirea dvs. ca episcop?

- Probabil un punct în plus a fost experienţa din Marea Britanie, unde am stat timp de un an de zile, ca preot paroh pentru comunităţile de români.

- A contat şi faptul că aţi fost timp de şase ani şef de cabinet al mitropolitului Bartolomeu Anania, cel care v-a şi propus pentru această funcţie?

- (Zâmbeşte) Da, dar nu numai Preasfinţitul Anania, ci şi Preasfinţitul Serafim şi Preafericitul Daniel m-au susţinut, inclusiv pentru misiunea trecută, din Anglia.

Activitate pastoral-misionară

Şase ani, între 1998 şi 2003, Macarie Drăgoi a fost secretar de cabinet al ÎPS Bartolomeu al Vadului, Feleacului şi Clujului. De asemenea, între 1999 şi 2001 a fost redactor la Radio Renaşterea din Cluj-Napoca. Timp de o jumătate de an, în 2001, a fost profesor suplinitor de religie la Şcoala "Ioan Bob" din Cluj-Napoca. A fost uns în monahism cu numele Macarie, în 23 iunie 2003. În ultimii trei ani a fost ecleziarh al Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca şi profesor-duhovnic la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite