Românii vor merge la muncă în Spania doar cu viză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile iberice impun vize de lucru pentru o perioadă mai mare de şase luni

ieri Departamentul pentru Muncă în Străinătate.
Pentru obţinerea documentului de muncă, angajatorii sau angajaţii vor sta la rând, la înscrierea pe lista de la sediul amsadasei iberice, zilnic, între 8.30 şi 14.00. În prezent, la Ambasada Spaniei există două liste, una pentru cererile de viză şi alta pentru legalizările de documente, dar zilnic se primesc numai 100 de cereri pentru fiecare dintre liste. Secretarul de stat pentru munca în străinătate, Daniela Andreescu, a declarat ieri, pentru ziarul Adevărul, că Spania este singura ţară, dintre cele care au impus restricţii până acum, care a menţinut vizele de muncă pentru români.
Viza nu stopează migraţia
Recruterii români care trimit muncitori în Peninsula iberică spun că măsura luată de spanioli nu va descuraja migraţia. "Cei care pleacă singuri îşi vor lua concedii şi vor sta la coadă ca şi până acum. Românii care pleacă prin firme vor fi oricum scutiţi de statul la coadă pentru că vor sta pentru ei angajatorii", spune Roxana Prodan, preşedinta patronatului român din migraţie. Reprezentanţii Oficiului Internaţional pentru Migraţie susţin că decizia Spaniei este legală. "Statele au prerogativa de a decide asupra politicilor de migraţie proprii. Migraţia pentru muncă poate avea un impact considerabil în domeniul social", a spus Cristina Gheorghe-Tranca, şeful Misiunii OIM din România. Autorităţile de la Madrid anunţaseră, încă de la sfârşitul anului 2006, că piaţa forţei de muncă va fi restricţionată timp de doi ani pentru muncitorii care vin din România.
Un studiu despre migraţia românilor, dat publicităţii la sfârşitul anului 2006, arată că în acest an 20% din români intenţionează să plece la muncă în Spania, cei mai mulţi având vârste cuprinse între 18 şi 59 de ani. Numărul total al celor care vor pleca să muncească afară va fi în jur de 1,4 milioane de români.

Precizări de la Ambasada Spaniei
Ambasada Spaniei a precizat ieri, printr-un comunicat, că decizia de introducere a vizei de muncă a fost luată pe 22 decembrie 2006 de guvernul spaniol. Oficialii de la ambasadă spun că există posibilitatea ca după un an vizele să fie ridicate. Spaniolii spun că românii pot lucra în orice meserie şi sector economic, indiferent dacă există sau nu forţă de muncă autohtonă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite