Românii şi italienii, front comun împotriva rromilor din Peninsulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indiferent de ţara din care provin, oamenii din Italia sunt convinşi că infractorii trebuie să fie trimişi acolo de unde au venit Subiectul zilei în Italia rămâne legat de cazul

Indiferent de ţara din care provin, oamenii din Italia sunt convinşi că infractorii trebuie să fie trimişi acolo de unde au venit

Subiectul zilei în Italia rămâne legat de cazul Mailat, care a dus la adoptarea decretului privind expulzarea cetăţenilor comunitari. Lege despre care părerile sunt împărţite în tabere pro şi contra, atât în mediul politic, cât şi în ce priveşte opiniile oamenilor obişnuiţi.

Capitala Italiei era în fierbere ieri, începând cu primele ore ale dimineţii. La metrou, în autobuz, în trenurile regionale sau în baruri, subiectul zilei era despicat în patru: reprezintă comunitatea română o problemă, este cazul Mailat doar un incident? Cât de bună este noua lege privind expulzările?

Staţia de metrou Eur Magliana. Este un loc frecventat de mulţi români, de la primele ore ale dimineţii se discută pe marginea subiectului. "Au dreptate italienii să-i trimită acasă pe nenorociţi", se discuta la barul din staţie, ocupat în mare parte de către români.

Alţii sunt de părere că pot fi victime şi oamenii care îşi văd de treabă, dar care nu lucrează în regulă. În metrou, români şi italieni conversează pe temă cu ziarul deschis. "Chiar şi primul-ministru de la Bucurşti a spus că este de acord cu decretul de expulzări", afirma o bătrânică italiancă, arătând spre articolul dintr-un ziar naţional care trata subiectul în spaţii generoase.

În gara centrală din Roma, "stazione Termini", loc tradiţional al cerşetorilor rromi cu paşaport românesc, nu se vedea nicio figură "suspectă". "A făcut poliţia razie, o să îi aresteze şi o să îi trimită acasă", ne-a spus George, barman la un local din apropiere.

Multă lume consideră că media italiană ar trebui să facă o diferenţiere clară între cetăţeanul român şi cetăţeanul român de etnie rromă, pentru că sunt diferenţe uriaşe: "Eu i-am cerut editorului de ştiri de la SKY TV să menţioneze etnia când se discută de etnici rromi, chiar dacă au paşaport românesc. Să se ştie clar cine şi ce, să nu se mai creeze confuzii", ne-a declarat Dan Dumitrescu, producător tv la Roma.

"Trebuie să schimbăm percepţia italienilor faţă de români"

Gabriela Banciu, în vârstă de 27 de ani, este unul dintre fondatorii asociaţiei culturale "EuroRumenii în Italia". "Am fondat această asociaţie împreună cu mai mulţi colegi români şi italiani pentru a încerca să schimbăm percepţia italienilor vizavi de români: că se ocupă doar de infracţiuni, dar şi a românilor mai puţin educaţi, să înveţe să se comporte civilizat şi să convieţuiască paşnic şi decent în comunitate", ne-a declarat Gabriela.

Tânăra, care lucrează ca secretară la o firmă de construcţii, ne-a mai spus că, după campania mediatică din aceste zile, colegii italieni de la firmă nu au ocolit subiectul, dar au fost de acord că nu trebuie să raporteze comunitatea română din Italia la un grup de infractori insignifiant ca procent.

"Legislaţia italiană, prea permisivă cu infractorii"

Iulian Manta, şeful biroului pentru străini din sindicatul FENEAL (construcţii): În primul rând, în ce priveşte cazul Mailat, ne simţim jenaţi de ce s-a întâmplat. Cei mai mulţi dintre români sunt jenaţi din cauza faptului că românii sunt băgaţi în aceeaşi oală cu cetăţenii de etnie rromă.

Din procentul spus de autoritaţi, că 15,4 la sută sunt infracţiuni comise de către români, din aceştia, 75 la sută sunt rromi, deci statisticile sunt nedrepte. Cred că trebuie înăsprită actuala legislaţie din Italia, este prea permisivă. Infractorii sunt prinşi de poliţie şi la două zile apar iar pe stradă, ceea ce în România nu se întâmplă.

Suntem de acord cu decizia guvernului Prodi, păcat că vor plăti românii care nu au un contract de muncă. Şi nu din vina lor, ci din vina patronilor care nu vor să plătească taxe. Faptul că un cetăţean român nu are contract înseamnă că nu poate să îşi facă o reşedinţă, automat să închirieze o casă… Infractorii rămân liberi, şi tot oamenii corecţi vor trage ponoasele", ne-a declarat Manta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite