Românii în 2009: întreţinere mai scumpă, salariul - mai mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii în 2009: întreţinere mai scumpă, salariul - mai mic
Românii în 2009: întreţinere mai scumpă, salariul - mai mic

În primele nouă luni, costurile vieţii au crescut cu peste 5%, dar salariile au fost mai mici. Întreţinerea locuinţei şi unele alimente s-au scumpit cu 5%-8% în septembrie 2009 faţă de finele anului trecut. Media salariilor nete a fost, în schimb, cu şapte lei mai mică.

Citiţi şi:


Per ansamblu, media scumpirilor – inflaţia – la nouă luni a fost de 3,27%, în timp ce media câştigurilor salariale nete a scăzut cu 0,5%, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a românilor a scăzut în 2009.

În spatele acestor cifre stau, însă, realităţi îngrijorătoare: costurile vieţii (cheltuielile inevitabile din fiecare lună cu întreţinerea locuinţei, hrana, transportul etc.) au crescut mai mult decât media generală a preţurilor de consum. Asta în condiţiile în care salariile au scăzut uşor sau au crescut cu doar câţiva lei în majoritatea domeniilor din economie.

Strictul necesar s-a scumpit cel mai mult

Din categoria cheltuielilor inevitabile fac parte cele necesare asigurării strictului necesar şi efectuării plăţilor obligatorii, de la impozite şi taxe până la alimente de bază, chirie, întreţinere, transport urban şi diverse abonamente. În anul crizei (primele nouă luni), tocmai aceste costuri au crescut cel mai mult.

Spre exemplu, în timp ce electrocasnicele sau îmbrăcămintea (la care eventualele cheltuieli pot fi amânate) s-au scumpit cu mai puţin de 2%, costurile legate de locuinţă (termoficare, utilităţi, telefon, radio-TV) au crescut cu până la 13%.

Datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, în primele nouă luni, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,47%, iar tarifele pentru servicii au crescut cu aproape 6%, în timp ce media preţurilor la alimente a scăzut uşor, cu 0,52%. Inflaţia anuală (septembrie 2009 faţă de septembrie 2008) a coborât la 4,94%, dar cea lunară (faţă de august 2009) a crescut cu 0,39%, după două luni consecutive de scăderi.

Bugetarii pe minus, bancherii pe plus

Dintre domeniile de activitate în care au scăzut câştigurile salariale nete, învăţământul, sănătatea şi administraţia publică se detaşează cu cele mai drastice reduceri. Statisticile oficiale arată că în învăţământ media salarială a scăzut de la 1.703 lei în ianuarie la 1.410 lei în august 2009, iar în domeniul sănătăţii – de la 1.442 la 1.271 de lei.

Scăderi de salarii se mai regăsesc în administraţia publică (-92 de lei în perioada ianuarie-august), informatică (-25 de lei), producţa video-TV (-24 de lei) şi transporturi (-17 lei), iar în industria alimentară salariul net din august este acelaşi – 947 de lei – cu cel din ianuarie.

La polul opus, cu cele mai substanţiale creşteri, se regăsesc, desigur, angajaţii din bănci, ale căror venituri au crescut cu 220 de lei. Salarii mai mari au primit şi angajaţii din domeniile energiei (+199 de lei) şi industriei extractive (+87 de lei), iar în celelalte domenii creşterile sau, după caz, scăderile salariale sunt mai puţin semnificative.

Reamintim că puterea de cumpărare a populaţiei este indicatorul ţintit (doar pe hârtie, după cum reiese din statisticile citate mai sus) de toate guvernele şi partidele politice perindate pe la guvernare. Deocamdată, românii au, potrivit ultimelor raportări ale Biroului de Statistică Eurostat, cea mai scăzută putere de cumpărare din Uniunea Europeană.

Top scumpiri la nouă luni

1. Ţigări        25,3%
2. Salubritate        13%
3. Combustibili        10,4%
4. Telefon        8,1%
5. Medicamente    8%
6. Cărţi        7,4%
7. Fructe import    7,3%
8. Transport        6,1%
9. Zahăr        5,8%
10. Carne        5,7%
11. Cosmetice        5,6%
12. Dulciuri        4,2%
13. Termoficare        3,9%
14. Margarină        3,6%
15. Radio-TV         3,1%

SURSA: Institutul Naţional de Statistică

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite