Românii s-au înghesuit la pensiile private pe ultima sută de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 1-17 ianuarie, administratorii au raportat cumulat aproximativ 850.000 de noi aderenţi Datele raportate de Casa Naţională de Pensii privind numărul românilor care şi-au ales

În perioada 1-17 ianuarie, administratorii au raportat cumulat aproximativ 850.000 de noi aderenţi

Datele raportate de Casa Naţională de Pensii privind numărul românilor care şi-au ales un fond de pensii obligatorii depăşesc estimările iniţiale. Până la data-limită, 17 ianuarie, peste patru milioane de români
şi-au ales un fond de pensii pe pilonul II. Din aceştia, peste 20% s-au hotărât în ultimele două săptămâni.

Potrivit datelor remise NewsIn de către Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), fondurile de pensii private obligatorii au raportat 850.000 de noi aderenţi în perioada 1-17 ianuarie 2008, ridicând numărul românilor care şi-au ales un fond de pensii pe pilonul II la aproximativ 4,03 milioane.
Cifra raportată de Casa Naţională de Pensii depăşeşte astfel cu aproximativ 500.000 de persoane estimările din piaţă privind participanţii eligibili pe pilonul II, respectiv 3,4-3,5 milioane de aderenţi. Potrivit aceloraşi surse, validările urmează să fie făcute în următoarele zile şi în cadrul acestora urmează să fie descoperite şi comunicate dublurile.

Totodată, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va verifica autorizaţiile brokerilor, precum şi datele aderenţilor. La ultima raportare din 17 ianuarie, ING Fond de Pensii a transmis 249.000 de acte de aderare către CNPAS, Allianz-Ţiriac a înregistrat 205.000 de aderenţi, Generali a raporat 103.000 de participanţi, iar Aviva - 68.000 de aderenţi.

Potrivit datelor CNPAS, după primele şapte raportări bilunare din perioada 17 septembrie 2007-1 ianuarie 2008, peste 3,18 milioane de români aderaseră la un fond de pensii obligatorii. Campania iniţială de aderare a românilor la un fond de pensii private obligatorii a început pe 17 septembrie 2007 şi s-a încheiat pe 17 ianuarie 2008.

După această perioadă, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiţi în mod aleator către fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic. În primul an de activitate, 2% din contribuţia totală de 9,5% pentru asigurările sociale pe care o plăteşte fiecare angajat vor ajunge în administrare privată.

Mai mulţi angajaţi la casele de pensii

Guvernul a decis săptămâna trecută creşterea cu 400 a numărului posturilor din Casa Naţională de Pensii şi din structurile teritoriale ale instituţiei, suplimentarea fiind necesară în special pentru gestionarea pensiilor private obligatorii. Numărul de posturi din casele teritoriale de pensii va creşte astfel cu 350, de la 3.691 la 4.041, iar Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) va avea cu 50 de posturi mai mult, respectiv 443.

Casele de pensii au sarcina de a vira contribuţia la fondurile de pensii private, ţin evidenţa la nivel naţional a persoanelor care au aderat la aceste fonduri şi gestionează baza de date.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite