"Românii sunt o naţie inferioară" susţinea delegaţia maghiară la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţia maghiară de la Paris din 1920 a încercat să amâne cât mai mult semnarea tratatului de pace care ar fi dus la recunoaşterea Unirii Transilvaniei cu România.

Şeful delegaţiei de la Budapesta, contele Albert Apponyi a pus la dispoziţia marilor puteri ample memorii în care apăra cauza Ungariei. Notele părţii maghiare au încercat în permanenţă să inducă ideea că românii sunt o rasă inferioară, incapabilă să guverneze şi greu guvernabilă.

Rasismul notelor maghiare de la Conferinţa de la Paris este insinuat treptat mai ales în cadrul demonstraţiilor şi argumentaţiilor istorice şi politice. Istoria românilor din Transilvania este distorsionată în conformitate cu teoriile lui Roessler, conform cărora românii au venit din Balcani în secolele XIV - XV şi s-au manifestat ca un "factor perturbator" al ordinii maghiare, fiind envoie de eforturi pentru civilizarea "păstorilor seminomazi".

Notele maghiare mai susţin şi existenţa unei diferenţe majore între românii din interiorul şi din afara arcului carpatic - primii fiind mult superiori în urma contactului cu maghiarii. Ponegrirea românilor la Paris a rămas fără succes - însă afirmaţiile cuprinse în notele diplomatice maghiare din anul 1920 cu privire la "inferioritatea rasei româneşti" constituie şi acum o radiografie a unei concepţii politice extremiste.

Citeşte continuarea pe historia.ro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite