Românii încep să migreze pentru slujbe mai bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în resurse umane spun că tot mai multe persoane, în special din zonele cu şomaj ridicat, sunt dispuse să se mute într-un alt oraş pentru a-şi găsi un job mai avantajos

Specialiştii în resurse umane spun că tot mai multe persoane, în special din zonele cu şomaj ridicat, sunt dispuse să se mute într-un alt oraş pentru a-şi găsi un job mai avantajos

Prejudecata că românul nu prea îşi părăseşte localitatea de domiciliu pentru a-şi căuta un loc de muncă mai bun începe să dispară. Tot mai multe persoane sunt dispuse să renunţe la un domiciliu stabil pentru a se angaja în condiţii mai profitabile. Ca urmare, şi companiile de resurse umane şi-au orientat campaniile de recrutare în judeţele cu mulţi şomeri.

Compania de recrutare Lugera&Makler caută operatori de linie de producţie pentru o fabrică de componente auto din Arad. Firma caută muncitori în judeţele cu o rată mare a şomajului din Valea Jiului, Reşiţa, Caransebeş, Hunedoara, Alba şi Braşov.

Angajatorul oferă contracte pe perioadă nedeterminată, cazare, trei mese pe zi şi asigură cheltuielile de deplasare. "Am avut şi oameni din Moldova, care au fost interesaţi să muncească la Arad", spune Cristina Săvuică, manager al companiei de recrutare Lugera&Makler, implicată în procesul de atragere a forţei de muncă.

Primii vizaţi de campania de recrutare sunt adulţii care nu au un loc de muncă, indiferent de vârstă. Oferta este însă şi pentru studenţii care vor să câştige pe timpul verii. "Anul trecut, în Timişoara, am avut studenţi care s-au angajat pe perioada verii şi apoi au rămas, lucrând în schimbul trei pentru a-şi putea continua şi studiile", spune Săvuică. Interesaţi de ofertă mai sunt şi cei care au deja un job, dar care au un salariu foarte mic sau nu lucrează cu carte de muncă. Potrivit managerului, în campania de recrutare, consultanţii au întâlnit situaţii în care pentru un program de opt ore, ca vânzător în magazin, angajatul primeşte un salariu lunar de 150 de lei. Managerul nu a dorit să divulge salariile oferite de angajator, dar consideră că oferta este una avantajoasă, deoarece veniturile obţinute pot fi economisite, salariatul având acoperite toate cheltuielile de cazare şi masă. Florin Godean, manager zonal al companiei de recrutare Adecco, implicată şi ea în acest proiect de relocare precum şi în altele similare, subliniază faptul că salariul oferit nu este cel minim pe economie, ci se situează la nivelul pieţei locale a muncii.

Cererea de personal creşte exponenţial

Lugera&Makler a înregistrat o triplare a cererii de forţă de muncă prin contracte de relocare. Dacă anul trecut compania a recrutat 200 de persoane în cadrul unui singur proiect, pentru oraşul Timişoara, anul acesta, Lugera este implicată în trei proiecte ce totalizează 700 de persoane.

Katalin Barna, specialist în resurse umane al companiei de leasing de personal Human Rent, confirmă creşterea interesului pentru proiectele de relocare. Compania pentru care lucrează a relocat din aprilie şi până în prezent 120 de persoane şi estimează că numărul acestora va creşte la 250.

"Toată partea de nord-vest a rămas fără forţă de muncă, mai ales în privinţa muncitorilor necalificaţi", spune Săvuică, care descrie pe scurt războiul declanşat: "Cine dă salariul mai mare are forţă de muncă". Cu toate acestea, zona atrage încă noi companii. Investitorii preferă să plătească mai mult pentru forţa de muncă, beneficiind, în schimb, de accesul rapid la infrastructura rutieră a Ungariei.

Companiile îşi fac "sateliţi" în oraşele cu şomaj ridicat

Specialiştii în resurse umane au remarcat în ultima perioadă un nou fenomen: companiile care au activităţi în zone cu deficit de forţă de muncă îşi creează în oraşele cu şomaj ridicat "sateliţi" în care realizează o parte a fluxului de producţie. Soluţia relocării este adoptată mai ales în situaţiile în care compania trebuie să crească rapid producţia. Costul relocării muncitorilor nu este unul de neglijat. Efortul financiar şi resursele deplasării forţei de muncă dintr-o localitate în alta este mult mai mare decât în cazul în care recrutarea se face pentru acelaşi oraş. Sunt necesare deplasări în ţară, campanii masive de publicitate şi închirierea de săli pentru interviuri. "Efortul este extraordinar de mare în momentul în care trebuie să aduc în Timişoara sau în Arad oameni din toată ţara. Trebuie o forţă logistică extraordinară", spune Săvuică.

Tinerii necăsătoriţi sunt cei mai mobili

De obicei pleacă la muncă în alt oraş persoanele care nu şi-au făcut încă o familie. Ca zonă, cei mai mulţi provin din Valea Jiului. Sunt însă cazuri în care lucrează şi soţ şi soţie sau tată şi fiu. "Persoanele mai tinere acceptă mai uşor schimbarea", remarcă Godean. Dacă managerii sunt obişnuiţi deja cu schimbarea domiciliului pentru un loc de muncă mai bun, nu acelaşi lucru se întâmplă şi cu muncitorii. "N-aveau încredere, nu erau obişnuiţi cu ideea" a observat Săvuică. Pentru a le câştiga încrederea, firmele de recrutare le prezintă inclusiv fotografii şi filmări cu locurile de cazare şi cu noul loc de muncă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite