Românii, încă ancoraţi în comunism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru 61% din români, comunismul este perceput drept o idee bună, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în colaborare cu Centrul pentru Studierea Opiniei şi a Pieţei, în perioada 26 aprilie – 2 mai 2011.

Cercetarea dată publicităţii ieri scoate la iveală o raportare mai degrabă idealizată a românilor faţă de perioada represivă din trecutul recent al României. Astfel, jumătate dintre respondenţi consideră că înainte de decembrie 1989 era mai bine, în timp ce doar 23% sunt de părere că era mai rău, 14% spunând că nu a avut loc nicio schimbare a nivelului de trai.

De asemenea, raportarea românilor la ultimul lider comunist păstrează o tendinţă de idealizare, astfel că 25% din cei chestionaţi afirmă că Nicolae Ceauşescu a făcut bine României, în timp ce doar 15% cred că a făcut rău. Totodată, 38% din români afirmă că instaurarea regimului comunist în România la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial a fost benefică, în timp ce 35% sunt de părere că a fost un lucru rău.

Despre cei 45 de ani de dictatură comunistă, 41% din români se consideră informaţi sau foarte informaţi, în timp ce 46% cred că sunt puţin informaţi sau neinformaţi, iar 11% nu îşi pot aprecia gradul de informare. Principala sursă de documentare cu privire la istoria comunismului este, pentru 44% din conaţionali, mass-media, urmată de internet (20), şcoală (15%), universitate (15%), familie sau cărţi şi filme (15%). Un procentaj semnificativ (19%) îl reprezintă însă românii care au declarat că nu-i interesează acest subiect. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.125 de persoane, eroarea de reprezentativitate fiind de 2,9%. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite