Românii sunt împotriva cianurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 60% din cei chestionaţi se opun şi un sfert nu ştiu despre ce e vorba în legea aflată în dezbatere Opiniile exprimate arată că două treimi dintre cei chestionaţi sunt

Peste 60% din cei chestionaţi se opun şi un sfert nu ştiu despre ce e vorba în legea aflată în dezbatere

Opiniile exprimate arată că două treimi dintre cei chestionaţi sunt împotriva utilizării cianurilor în minerit. Ei doresc o lege care să le interzică.

Coaliţia "România fără cianuri" a comandat un sondaj de opinie la nivel naţional pentru a afla dacă cetăţenii români susţin o lege ce interzice folosirea cianurilor în exploatările miniere.

Un sfert nu au ştiut despre ce este vorba

Sondajul IMAS, realizat în aprilie 2008, demonstrează că 66 la sută dintre românii chestionaţi sunt pentru interzicerea cianurilor. Numai 8 la sută s-au pronunţat împotrivă.

La întrebarea dacă cetăţenii României vor ca politicienii să voteze proiectul de lege împotriva utilizării substanţei periculoase în minerit, 67 la sută dintre intervievaţi au răspuns "da" şi numai 8 la sută s-au declarat împotrivă.

Aproximativ un sfert dintre respondenţi (26 la sută) nu au ştiut însă ce să răspundă pentru că nu cunoşteau datele problemei.

"Aceasta este o cifră foarte mare. Faptul că oamenii nu ştiu despre ce este vorba este, în parte, vina politicienilor care nu au ştiut să aducă la cunoştinţa populaţiei pericolul pentru mediu şi pentru sănătatea oamenilor pe care le reprezintă folosirea cianurilor", a spus Mircea Ciopraga, deputat, membru în Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor.

Coaliţia împotriva cianurilor

Rezultatele sondajului au fost prezentate simultan la Bucureşti, Cluj şi Miercurea Ciuc. Mircea Ciopraga a enumerat câteva persoane care, în cadrul ultimei şedinţe, au adus amendamente la legea minelor. Schimbările pe care le-au propus sunt favorabile folosirii cianurilor în exploatările aurifere.

Dintre aceştia făceau parte, printre alţii, şi Anca Boagiu, Iulian Iancu, Ioan Bivolar şi Claudiu Pop. "Am o rugăminte: ambasadoarea Canadei la Bucureşti, Marta Moszczenska, precum şi cei care sunt pentru folosirea cianurilor, să se mute cu copiii undeva în aval de baraj", a spus Florin Chilian, cel care s-a alăturat anul trecut Coaliţiei "România fără cianuri".

Împotriva substanţei toxice

Proiectul de lege privind interzicerea utilizării cianurilor în minerit a fost propus de senatorii Gheorghe Funar şi Peter Eckstein Kovacs

Proiectul este acum blocat la Comisia de industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor

Cianura este o substanţă extrem de toxică şi de periculoasă pentru mediu şi pentru sănătatea oamenilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite