Românii s-au îmbulzit să-şi plătească impozitele locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alte cozi s-au format ieri, prima zi lucrătoare a noului an, la casele de asigurări pentru ridicarea cardului european de sănătate

Am avut cozi la salam şi pâine, înainte de 1989. Dictatura a căzut, dar "coada" ei a rezistat. Iar românul se pricepe de minune să inventeze noi motive pentru a forma un "cordon". La cadouri, la mâncare, la jocuri de noroc, la vizitat clădiri publice. Lista e nesfârşită.
Ieri, în prima zi de lucru din acest an, a fost "veselie" în toată ţara. Alte cozi! Românii au luat cu asalt finanţele publice locale, când nici nu se luminase bine de ziuă, să-şi plătească impozitul pe casă, teren ori maşină.
Abia au trecut Crăciunul şi Revelionul. Fiecare a cheltuit cât a putut pe mâncare, băutură, cadouri, excursii la munte ori escapade în străinătate. Credeaţi că au rămas românii fără bani? Nici pomeneală! Cu aceeaşi veselie pe care au încercat-o atunci când dădeau buzna în supermarket, înainte de Sărbători, proaspeţii cetăţeni europeni s-au trezit cu noaptea-n cap, ieri, în prima zi de muncă din acest an. Dar nu ca să plece la muncă ori să-şi "dreagă" mahmureala de după chef. Primul lor gând a fost să-şi plătească dările către primărie. E vorba de impozitul pe anul 2007, care poate fi achitat, integral sau în tranşe, până la 30 septembrie.
Cozi de la 7 dimineaţa
Aşa se întâmplă în fiecare an. Luna ianuarie este aglomerată, după care în februarie se stinge "furia" contribuabililor. Altă "bătălie" se dă cu două săptămâni înainte de expirarea termenului până la care, dacă plăteşti în întregime suma datorată, ai o reducere de 7% a impozitului pe casă, maşină ori teren.
Primii care îşi fac datoria faţă de autorităţile locale sunt pensionarii. Asta ne-au spus, din experienţă, funcţionarii publici. "Mulţi vor să scape de o grijă. De aceea se grăbesc să plătească impozitul chiar la începutul lui ianuarie. Aşa se întâmplă în fiecare an", ne-a spus Mariana Nica, directorul executiv al Direcţiei Impozite şi Taxe Locale din Sectorul 3 al Capitalei. Lumea a făcut ieri coadă la ghişee încă de la 7 dimineaţa. "La ora 7.30 erau bătrâni care aşteptau la uşă. Noi avem program de la 8.30, dar am decis să începem cu o oră mai devreme, ca să nu-i ţinem pe oameni în frig", am aflat de la Daniela Rus, directorul adjunct al Serviciului Public pentru Finanţe Publice Locale din Sectorul 6.
Bani de la saltea
Vă întrebaţi probabil de unde au românii bani la două zile după Anul Nou. Am stat de vorbă cu "locatarii" cozilor de ieri, să aflăm marele secret. Pensionarii au băgat lei în saltea. "Am strâns şi eu de trei luni încoace, puţin câte puţin", ne-a spus o femeie. "Am făcut împrumut la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, în decembrie", auzim altă voce. De notat că sunt mulţi bătrâni care plătesc din prima tot impozitul pe casă, de exemplu. Ceea ce înseamnă 133 de lei pentru un apartament de trei camere, de pildă. În schimb, tinerii îşi achită impozitul în rate. "Mi-a mai rămas un rest de bani, ce n-am cheltuit la supermarket", ne-a strigat un bărbat din mulţime.

Cardul european de sănătate se împarte româneşte
Ninsoarea nu i-a oprit pe români să vină, încă de dimineaţă, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, pentru a depune cererile pentru cardul european de sănătate. Programul a fost de la 13.30 la 17.30 şi s-au primit aproximativ 10 cereri pe oră, adică vreo 40 de oameni din cei peste o sută, care s-au prezentat. Oamenii au venit cu actele despre care au auzit la televizor că e nevoie, dar au fost surprinşi să afle că cei care sunt pensionaţi de mai puţin de 5 ani sau cei pensionaţi pe caz de boală trebuie să vină, pe lângă ultimul talon de pensie, şi cu dispoziţia de pensionare şi o adeverinţă de salariat de la ultimul angajator. "Se uită la faţa ta şi, dacă îi pari mai tinerel, îţi cere acte în plus", ne-a declarat o doamnă. "Recomandăm celor care pleacă după 20 ianuarie să vină săptămâna viitoare, pentru a evita îmbulzeala inutilă", a declarat Cristian Toma, preşedintele director general al CASMB. Cardul încă nu se poate elibera, dar cei care au reuşit să depună, ieri, cererile vor primi un certificat care să-i ţină locul. (Florin Pupăză)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite