Românii au dat iama în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotelurile din Albena şi Nisipurile Aurii aveau pregătite 6.000 de locuri de cazare numai pentru clienţii din România Mii de români s-au îmbulzit, ieri, la graniţa cu Bulgaria, pentru

Hotelurile din Albena şi Nisipurile Aurii aveau pregătite 6.000 de locuri de cazare numai pentru clienţii din România

Mii de români s-au îmbulzit, ieri, la graniţa cu Bulgaria, pentru a-şi petrece minivacanţa de 1 Mai la Albena sau Nisipurile de Aur. La punctul de trecere a frontierei Vama Veche "scorul" era, ieri, de 3.500 de maşini româneşti la 20 bulgăreşti.

Poliţiştii de frontieră de la Vama Veche spun că ieri a fost aproape aceeaşi aglomeraţie ca şi de Paşte.
"Trafic mai mare a fost de dimineaţă de la ora 4.00. Până acum au trecut peste 3.500 de autoturisme, ceva mai puţine faţă de câte au trecut de Paşte", ne-a declarat şeful punctului de trecere a frontierei de la Vama Veche.

Despre bulgari care să vină pe litoralul românesc pentru a petrece ziua de 1 Mai nici nu poate fi vorba. Potrivit aceluiaşi poliţist de frontieră, toată ziua abia dacă au trecut prin vamă vreo 20 de autoturisme bulgăreşti.

Albena, principala destinaţie

Numai la Albena sunt pregătite aproape 6.000 de locuri de cazare pentru români. Secretarul general al Federaţiei Patronatului din Turismul Românesc, Dragoş Răducanu, ne-a declarat că între staţiunile româneşti şi cele din Bulgaria nu există concurenţă, fiecare având un target diferit dat de condiţiile de cazare specifice.

Pe litoralul românesc cele mai multe hoteluri sunt de două stele şi practică tarife scăzute, în vreme ce la bulgari preţurile sunt mai mari, dar cele mai multe unităţi de cazare sunt clasificate la trei stele şi oferă servicii all-inclusive. Secretarul general al FPTR spune că la noi sunt aşteptaţi tinerii, care vor numai cazare şi discoteci moderne, în vreme ce la bulgari merg persoanele de peste 30 de ani care vor confort.

Faţă de litoralul românesc, unde preţurile pornesc de la 10 euro pe zi la un hotel de două stele şi ajung la 200 de euro la cele de cinci stele, la bulgari, tarifele se situează în jurul a 40 de euro pe zi pentru servicii all-inclusive în hoteluri de trei stele. Mulţi dintre cei are au fost la Albena spun că au fost mult mai mulţumiţi de condiţiile de acolo decât de cele din ţară.

Micii social-democraţi, vânduţi în stil capitalist

Mici, bere şi muzică pe toate gusturile. Acesta a fost meniul oferit, ieri, bucureştenilor de organizaţia PSD din Capitală. Manifestarea a început în faţa Ateneului Român, unde membrii de partid şi simpatizanţii au fost încolonaţi şi dotaţi cu steaguri, tricouri, pălării, şepci şi punguţe branduite.

"Dacă-mi dai un cupon, votez cu PSD"

Spre deosebire de anii trecuţi, când micii şi berea erau gratis, de data aceasta doar deţinătorii unor tichete roşii sau cei cu bani în buzunar s-au delectat cu aceste produse. Discursurile liderilor PSD nu au reuşit să distragă nici măcar pentru o clipă atenţia oamenilor hotărâţi să mai pună mâna pe o porţie de mâncare. Bătrâni în baston, mame cu copii în braţe sau tineri oacheşi dădeau vârtos din coate ca să ajungă la deţinătorul tichetelor.

Nu se dădeau în lături de la aceste grămezi nici reprezentanţii forţelor de ordine care, datorită uniformelor, aveau şanse mai mari. "Dacă îmi mai dai un cupon, promit că votez cu PSD-ul", striga un bărbat nemulţumit de rezultatul eforturilor depuse. La cozile formate în faţa grătarelor, scandalul era la el acasă. Unii mai descurcăreţi reuşeau să pătrundă în spate şi să plece cu mici cruzi şi braţe de bere şi suc. (Bogdan Costache)

La schi, în Postăvarul

Turiştii au luat cu asalt singura telecabină funcţională din Poiana Braşov, încă de la primele ore ale dimineţii. Oamenii au vrut să petreacă la înălţime, pe Vârful Postăvarul, "1 Mai muncitoresc". Fără a fi pregătiţi de iarnă, mulţi dintre ei au avut surpriza să descopere că, la peste 1.800 de metri altitudine, încă mai era zăpadă.

Cei mai curajoşi dintre ei au făcut chiar şi o ultimă coborâre pe pârtie cu schiurile ori s-au înveselit cu o bătaie cu bulgări de zăpadă. Apoi, au coborât în Poiana Mică, unde au încins grătarele, pe care au sfârâit până târziu, pe seară, mititeii şi frigăruile. (Sebastian Dan)

Timişorenii, în Ungaria

Mulţi timişoreni au plecat până la Viena, unde profită de suficient timp liber pentru shopping. Austria şi Ungaria nu sunt singurele ţări în care preferă bănăţenii să-şi petreacă vacanţa. Cei mai cu dare de mână au apelat la agenţiile de turism şi au ales destinaţii mai îndepărtare.

"Am avut oferte pentru city-break şi aproape că le-am epuizat. Ofertele sunt pentru patru-cinci zile, la Barcelona, Madrid, Londra, Paris, Roma şi am avut trei cereri şi pentru Viena", spune Cristi Beleiu, care conduce o agenţie de turism din Timişoara. Staţiunile din Ungaria, Budapesta, Viena şi alte oraşe din Ungaria sau Austria sunt preferate şi pentru că accesul cu maşina e foarte uşor, datorită autostrăzilor, drumul până la destinaţie fiind de cel mult şase ore. (Nicoleta Tudor, Mălin Bot)

Lobby mascat de Ziua Muncii la Cluj

Ziua Muncii a fost un bun prilej şi pentru oamenii de afaceri să-şi sporească influenţa şi să câştige bunăvoinţa autorităţilor din localităţile unde au investiţii. Conducerea executivă a firmei Bega Minerale a organizat în ajun de 1 Mai, în comuna clujeană Aghireş, o serbare câmpenească pe dealul din Poiana Minerului, la care au fost invitate autorităţile locale.

Viceprimarul Fekete Pali Pista a precizat că firma "a dorit să-şi prezinte proiectele într-un mod inedit, consilierilor locali şi conducerii executive a Primăriei Aghireş". La serbarea câmpenească a celor de la Bega Minerale au participat şi câţiva dintre candidaţii la funcţia de primar. Cei prezenţi au discutat şi despre extinderea exploatării minereurilor pe un teren apropiat de actuala carieră de la Corneşti.

Din partea firmei a participat Gavril Câmpean, directorul general al holdingului, cu sediul în Timişoara, iar din partea localnicilor, consilierii locali şi conducerea executivă, primarul Sorin Lehene, viceprimarul Fekete Pali şi secretarul primăriei, Viorica Oros. "A fost o ocazie de a detensiona relaţiile dintre administraţia locală şi conducerea firmei", ne-a spus Fekete. (Ioana Oros, Mihai Bacalu)

Vama Veche, cea mai aglomerată

Autostrada Soarelui a făcut faţă fără probleme afluxului de autoturisme care se îndreptau spre mare. Probleme de trafic au apărut însă în zona localităţii Cernavodă, unde s-au produs mai multe ambuteiaje. Pentru amatorii de plajă, ultimii 60 de kilometri până la Constanţa au fost aproape un coşmar, circulaţia desfăşurându-se bară la bară. Şi trenurile au fost luate cu asalt de turişti.

Gara din Constanţa părea ieri un adevărat furnicar. Cei mai mulţi dintre călători erau elevi sau studenţi care se îndreptau spre Vama Veche. Micuţa staţiune de la graniţa cu Bulgaria a fost de departe cea mai aglomerată dintre "perlele" litoralului.

Ea a fost preferată deopotrivă atât de tinerii fără bani prea mulţi, adepţii nonconformismului şi ai libertăţii totale, care şi-au aşezat sacii de dormit direct pe plajă, cât şi de către cei cu dare de mână, care n-au pierdut ocazia să-şi etaleze în Vamă maşinile luxoase. Potrivit proprietarilor de pensiuni, staţiunea a fost luată cu asalt de tineri încă de la începutul săptămânii, astfel încât ieri plaja de la Vama Veche era plină ochi.

O vară caniculară

Meteorologii anunţă că în luna mai temperaturile se vor încadra în limitele normale, în schimb în iunie şi iulie vremea va fi mai călduroasă decât în mod obişnuit. În anumite zone din sudul ţării va fi chiar caniculă.
Maximele lunii mai pot depăşi 30 de grade Celsius, în schimb temperaturile minime vor fi deosebit de scăzute în nordul şi centrul ţării.

Vor fi şi ploi, cu tunete şi fulgere, iar în anumite zone va cădea grindina şi vor fi vijelii. În luna iunie, temperaturile de la câmpie vor depăşi 35 de grade Celsius. Meteorologii spun că, în sudul şi estul ţării, precipitaţiile nu vor lipsi. În schimb, în centrul şi nordul ţării, e posibil ca noaptea temperaturile să scadă până la 5 grade Celsius.

Luna iulie vine cu temperaturi ridicate pentru toată ţara. În timpul zilei se vor înregistra temperaturi mai mari de 35 de grade Celsius, mai ales în vestul şi sudul ţării. În multe dintre aceste regiuni la orele amiezii va fi caniculă.

Nopţile vor fi tropicale, cu minime de 20 de grade Celsius. Specialiştii spun că luna lui Cuptor va aduce seceta, mai ales în estul ţării. (Andreea Ofiţeru)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite